Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

60Зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Московска патриаршия прот. Николай Балашов коментира вечерта на 12 октомври решението на Йерархията на Гръцката църква да признае автокефалията на Православната църква на Украйна. Той заяви, че „въпреки обоснованите предложения на редица митрополити да се въздържат към момента от приемането на решение, Архиерейският събор на Гръцката църква прие решение в полза на признаването на ПЦУ, при това странно изразявайки надежда, че украинската „автокефалия“ може да укрепи отношенията между автокефалните църкви на Велика Русия и Украйна. Оценката на последиците от това решение за отношенията между РПЦ-МП и Гръцката архиепископия ще бъде дадена от Св. Синод на Московска патриаршия“, заяви прот. Николай Балашов, цитиран от „РИА Новости“.

117Киевският митр. Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна, благодари на Гръцката църква за решението. Той заяви: „Благодаря на моя брат в Христа, председателя на Свещения Синод на Гръцката църква, Негово Блаженство Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним, и на всички йерарси, които днес по време на заседанието на Свещения Синод на Йерархията подкрепиха позицията и последваха каноническите и исторически решения на Вселенската патриаршия, откривайки пътя към пълноценните взаимоотношения между нашите две поместни автокефални църкви на всички равнища. Гърция и Украйна, нашите два народа, са свързани със светли страници на история, приятелство и сътрудничество. Възстановяването на пълното евхаристийно единство и официални връзки между поместните църкви на Гърция и Украйна е още една страница, която ще остане завинаги в нашата история и в нашите сърца! Вярвам, че в близкото бъдеще ще имам радостта на посетя Атина и да предам моите лични чувства на любов и уважение към Негово Блаженство архиепископ Йероним, братята йерарси и пълнотата на Гръцката църква“.

В телефонен разговор Вселенският патриарх Вартоломей е благодарил на архиеп. Йероним за позицията на събора на гръцката Йерархия и лично на него за признаването на Православната църква на Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhwwp 

Разпространяване на статията: