Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

39 c35 гръцки митрополити се изказаха днес на заседанието на гръцката Йерархия, изразявайки остър протест от силния натиск на руската църковна дипломация върху тях лично и върху Гръцката църква като цяло. По този начин агресивната руска задкулисна дипломация се оказа бумеранг, който консолидира гръцкия епископат и улесни приемането на решението за признаване на автокефалната Православна църква на Украйна.

Според гръцкия сайт Orthodoxia.info по време на събора митрополитите са описали натиска, оказван им от руски високопоставени църковни чиновници. Според митрополита на Лангада „заплахите на руснаците, че ще направят „едно или друго“, потвърждават, че панславизмът, започнал при Сталин (всъщност, панславизмът е движение отпреди два века, бел. ред.), продължава с други средства днес“. Митрополитът на Перистери е говорил за „лукави мотиви“ на Руската православна църква.

Митрополитът на Патра Хризостом е описал тягостната атмосфера на заплахи, създадена от Москва и е разказал за разговора си с руски архиерей, който го посетил, за да обвини Вселенския патриарх в „игуменизъм“. „Ако бяхте дошли на събора в Крит, нищо от всичко това нямаше да се случи“, е заявил на руския архиерей митрополитът на Патра. „Днес имаме възможността да развържем ръцете на другите патриаршии“, е заявил той, като се е обърнал към Атинския архиеп. Йероним с думите: „Ние нямаше да стигнем дотук, Ваше Блаженство, ако бяхте започнали веднага да поменавате Епифаний“. Митрополитът на Коринт Дионисий е разказал за своето скорошно посещение в Йерусалим и за натиска, който МП оказва върху Йерусалимската църква: „В крайна сметка кой е Московският патриарх?! Да не би да е Вселенски патриарх? Не е възможно да говорят за каноничност тези, които нарушават всички канони, и да говорят за подкупване тези, които строят храмове по целия свят с руски пари“. Митрополитът на Марония (Гюмюрджина) е призовал митрополитите да не се страхуват: „Не се страхуваме от нищо. Ние сме смел епископат и не бива да се страхуваме от нищо и от никого“. Митрополитът на Верия е обяснил, че пред митрополитите от Северна Гърция не е стоял въпросът за признаване на Църквата на Украйна, щом като те поменават Вселенския патриарх. „Ние в Северна Гърция сме едно с Патриаршията“, е заявил той. На същото мнение е бил и митрополитът на Драма, според когото „ние в Новите земи (така те наричат епархиите в Централна и Северна Гърция, присъединени към Кралство Гърция през 1913 г., бел. ред.) дефакто сме признали Църквата на Украйна“. Според митрополита на Месиния Хризостом, колкото повече Гръцката църква отлага признаването на Епифаний, толкова повече се усложнява църковната ситуация в Украйна. Според митрополита на Идра (о. Хидра), ако гръцката Йерархия не подкрепи новата църква, „ще извършим най-голямото престъпление“. Митрополитът на Янина е казал, че „не е възможно да отстъпим пред заплахите на Волоколамския митрополит“.

Гръцките митрополити са били особено възмутени от обвиненията в подкупване на Вселенския патриарх, както и от решението на Московска патриаршия да прекъсне евхаристийно общение с Фенер.

Според митрополита на Гуменица прекъсването на общението е „непростимо престъпление“, а митрополитът на Серес (Сяр) е заявил, че божественото причастие не може да се използва като дипломатическо оръжие. Навпактският митр. Йеротей (Влахос) е подчертал, че Московска патриаршия е нарушила църковния ред на управление: „Отменена е съборната система, там имаме игуменизъм“. 

В резултат, съборът на Йерархията е решил да приеме без гласуване решението на постоянния Свещен Синод за признаването на ПЦУ. Поименно гласуване на решението е предложил митрополитът на Кесариани, но то не е било прието. От изказалите се митрополити четирима са поискали да бъде записано тяхното възражение срещу приемането на решение: това са митрополитите на Каристия, на Пирея, на Китира и на Месогея. Същото са пожелали и митрополитите на Етолия и Дриинуполи, макар да не са участвали в дискусията. Дистанционно е депозирал писменото си желание да се вземе решение митрополитът на Корфу (Керкира), за да се избегне противопоставянето вътре в Гръцката църква.

Според Месогейския митр. Николай, „рискът е голям“, а издаването на томоса не е довело до църковно единство на украинците. Той смята, че Гръцката църква трябва да изчака новата Църква на Украйна „да узрее“. Митрополитът на Кесариани Даниил е изразил опасенията си от възраждане с руска подкрепа на старокалендарния разкол в Гръцката църква, заявявайки: „Страхувам се да не посеем ново разделение“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhww3 

Разпространяване на статията: