Мобилно меню

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

iera sinodos 1 770x439 cНа 12 октомври се проведе извънредно заседание на гръцката Йерархия – висшия управленски орган на Гръцката църква, в който участват всички действащи митрополити. Заседанието беше насрочено лично от Атинския архиепископ Йероним за днешния съботен ден след края на редовните заседания на Йерархията през седмицата. Единствената тема на днешното заседание на Йерархията беше за автокефалната Православна църква на Украйна. Гръцкият епископат признава автокефалната Православна църква в Украйна и упълномощава архиеп. Йероним да предприеме последващите действия за влизане в канонично общение с нея. Само седем митрополити са били против. И по-конкретно в приетото днес комюнике се казва:

„На 12 октомври 2019 г., събота, се събра извънредно Свещеният Синод на Йерархията на Гръцката църква под председателството на Блаженейшия Атински и на цяла Гърция архиепископ г-н Йероним в заседателната зала на Свещения Синод на Йерархията.

Преди заседанието беше извършена божествена Литургия в съборния храм на манастира „Петраки“.

В 9 ч. сутринта в голямата заседателна зала на Свещения Синод беше отслужено последование за началото на работата на Свещения Синод. След като се прочете списъкът на участващите йерарси, се установи наличието на кворум.

След това се състави прес-служба, в която влязоха Високопреосвещените митрополити на Навпакт и Св. Власий г-н Йеротей, на Сирос и Тинос, Андрос, Кея, Милос, Делос и Миконос г-н Доротей и на Патра г-н Хризостом.

Според дневния ред Блаженейшият Атински и на цяла Гърция архиепископ г-н Йероним направи своето изложение, озаглавено „Автокефалията на Църквата на Украйна“.

В предговора на изложението Негово Блаженство отбеляза, че постоянният Свещен Синод се е занимавал усилено на много свои заседания с този въпрос, който е препратил към компетентните синодни комисии по догматични и канонични въпроси и по въпросите на междуправославните и междухристиянските връзки, така че заедно да съобщят подобаващо своето становище на Свещения Синод.

На 13 август т. г. въпросните комисии депозираха в главния секретариат своето съвместно становище и докладна записка, озаглавена „Въпросът за каноничната юрисдикция на св. Киевска митрополия“. Становището на комисиите, след изглагането на пет основни номоканонични тези, завършва със следния извод: „Въз основа на горното, като изследвахме въпроса за автокефалията на Църквата на Украйна от канонична, но и от юридическа гледна точка, почтително докладваме, че няма никаква пречка да бъде призната автокефалията на Църквата на Украйна и Гръцката църква изцяло да се съгласи и подкрепи Вселенската патриаршия“.

След това Негово Блаженство говори кратко за съборното устройство и за административната организация на Църквата, както и за института на автокефалията. Той отбеляза, че Църквата на Украйна е била винаги в каноничната църковна юрисдикция на Вселенската патриаршия, която се е отказала от своята канонична юрисдикция, за да може тя (църквата на Украйна) да се присъедини към общността на автокефалните Православни църкви – акт, който Московска патриаршия оспорва като противоканоничен, сякаш тя канонично ѝ е принадлежала.

Накрая, след като определи провъзгласяването на църковната автокефалия на Украйна като особено полезно за Православната църква и важно за укрепването на връзките между двете братски автокефални православни църкви – на Велика Русия и на Украйна, той предложи „нашата църква да признае автокефалията на Православната църква в независимата република Украйна“.

Последва градивен диалог и мнозина Високопреосвещени йерарси изразиха своята позиция, а Йерархията реши да приеме решението на предходния постоянен Свещен Синод (чийто състав се смени от 1 септември т. г.) и изложението на Блаженейшия Атински и на цяла Гърция архиепископ Йероним, а именно да признае „каноничното право на Вселенската патриаршия за предоставяне на автокефалия, както и привилегията на предстоятеля на Гръцката църква да придвижи по-нататък въпроса за признаването на Църквата в Украйна“, а седем митрополити поискаха отлагане на приемането на решение“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhw9r 

Разпространяване на статията: