Мобилно меню

4.7466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (75 Votes)

hpim1356Адрианополски митр. Амфилохий от Вселенска патриаршия разпространи изявление, от името на Адрианополската митрополия, в което обяснява защо не е дал канонично разрешение на Старозагорския митр. Киприан да служи в българския храм „Св. Константин и Елена“ в Одрин по случай 150-годишнината от основаването му.

Митрополитът заявява, че това решение е негово и то съответства на по-старо решение на Вселенската патриаршия, взето през 2010 г., когато в двора на църквата беше поставен паметник на Българския екзарх Антим.

„В църквата „Св. Константин и Елена“ в гр. Одрин преди години, без знанието на Вселенска патриаршия, беше поставен от български братя бюстът на „екзарх“ Антим (поставят титлата в кавички, защото той не е бил признат от тях, бел. ред.). Поради тази причина Вселенската патриаршия забрани тогава на българските архиереи да свещенодействат в този храм до отстраняването на бюста. Както е известно, „екзарх“ Антим беше водач на българската схизма, която измъчи Църквата около 75 години“, се казва в изявлението.

След това митр. Амфилохий заявява, че това решение на Патриаршията е известно от години на българските архиереи и не е нещо ново за тях. Поради тази причина, „верен на досегашната практиката на Вселенска патриаршия по този въпрос, нашият Високопреосвещен митрополит (на Адрианопол) не даде каноничното си разрешение на свето-Старозагорския митрополит. Тази оправдана позиция на църквата-майка от много години е известна на българските архиереи и те я зачитат изцяло“.

Другите версии (в оригинала – „сценарии“), публикувани в медиите, не отговарят на истината, се казва също в съобщението. В случая се визира предположението на някои гръцки и български медии, включително и изявление на митр. Киприан пред медии, че причина за решението на Адрианополския митрополит е украинският църковен проблем.

Накрая митр. Амфилохий изразява своите братски чувства към Старозагорския митрополит и казва, че той и другите български архиереи са винаги добре дошли „след покана или с каноничното разрешение на местния митрополит“ да служат в другия български храм в Одрин – „Св. Георги“, както и молитвено да участват в богослужението в „Св. Константин и Елена“, само „когато там служи местният пастиреначалник“ (т. е. митр. Амфилохий).

В края на съобщението от канцеларията на Адрианополска митрополия се отбелязва, че отношенията им с българската общност в Одрин са отлични.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uh9wr 

Разпространяване на статията: