Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

5390 обрНа 15 октомври в Минск ще се проведе заседание на Св. Синод на Московска патриаршия, което ще продължи три дни. Очаква се на него Руската православна църква да оповести своето становище относно решението на Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия да открие своя ставропигия в Киев и да свали анатемите от предстоятелите на двете неканонични църкви в Украйна. Веднага след оповестяването на комюникето на Вселенска патриаршия на 11 октомври, от прес-центъра на Московска патриаршия съобщиха, че официална реакция ще има на 15 октомври, когато руският Св. Синод ще заседава в Минск (Беларус).

Неофициалните реакции в Руската православна църква през последните три дни бяха много емоционални, някои дори крайно радикални (например, анатема на Вселенския патриарх, влизане в евхаристийно общение с монасите-разколници от Есфигмен и с всички старостилни структури в Гърция и в други страни, откриване на епархии в Турция и в други страни, обвинения в ерес и др.).

Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който ръководи преговорите по украинския въпрос през последните години и в този смисъл носи голяма отговорност за развоя им, заяви, че това решение на Константинопол „принуждава Московската патриаршия да реагира по някакъв начин“. Според митр. Иларион, тази реакция вероятно ще включва прекратяване на евхаристийното общение с Константинополската патриаршия.

При пристигането си в Минск в събота вечер Московският патриарх Кирил заяви: „Надявам се, че Православната църква ще намери в себе си сили да преодолее тези кризисни явления, които съществуват сега, и да запази своето единство“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwfpu 

Разпространяване на статията: