Мобилно меню

4.865671641791 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (67 Votes)

mpts 696x385Македонската църква прибави към своето официално название „Прима Юстиниана“. По този начин официалната за страната, но неканонична църква в Македония вече ще се нарича „Македонска православна църква – Охридска архиепископия и Първа Юстиниана“. Това стана по време на Архиерейския църковно-народен събор на МПЦ, който се проведе в манастира „Рождество Богородично“ в Калища. Според устава на МПЦ такъв събор се провежда ежегодно в началото на октомври. През тази година църковно-народният събор е обявен за юбилеен и се свързва с „60-годишнината от възстановването на Охридската архиепископия“.

В събора участват представители на епрахиите на МПЦ, всички архиереи, включително викарните и тези на покой, двама клирици и трима миряни от всяка епархия, игумените на манастирите „Св. Наум“ на Охридското езеро и „Св. Богородица“ в Калища, представители на монашеството, деканът на Богословския факултет „Св. Климент Охридски“ и ректорът на семинарията.

Съборът заседава при затворени врата и прие комюнике, в което се съобщава за допълнението към официалното название на тази църква и, респективно, към титула на нейния предстоятел. Местни медии коментираха това решение в контекста на изказване от Вселенската патриаршия, която изрази готовност да разгледа македонския църковен проблем и да дари автокефалия на Македонската църква, но само с името „Охридска архиепископия“. „МПЦ не промени името си“ е най-често срещаното заглавие в светските медии.

С прибавянето на „Юстиниана прима“ към официалното си название Македонската църква претендира за правоприемственост на древната архиепископия, основана в тези земи от византийския имп. Юстиниан I Велики в близост до родното му място. Градът, замислен от императора да бъде църковен административен център, съществува сравнително кратко. Сега Македонската църква го прибавя към титулатурата си в търсене на древност и приемственост с канонични и авторитетни църковни структури от миналото. Това ще се възприеме и като ново предизвикателство към гърците и към техния прочит на византийската история.

Съборът е приел и някои изменения в устава, между които ограничаване правото на глас на викарните епископи и разделянето на Полошко-Кумановската епархия на две части.

agatangel i pimen 1 248x300В комюникето се отправя и призив за национално помирение след референдума за наименованието на Република Македония. Двамата митрополити, които публично бяха заявили противоположните си позиции по този въпрос – Повардарският Агатангел (за бойкот на референдума) и Европейският Пимен (в подкрепа на референдума) – си направиха обща снимка, която митр. Пимен публикува в своята фейсбук страница с коментар: „С противоположни възгледи, но единни в любовта в Христа. Време е да разберете, че може да мислим различно и да говорим за това, но без да се мразим... Ум в главата и любов в сърцата, а не камък в ръката“, завършва митр. Пимен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwdc9 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.