Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

xeirotonia larisis 216В гръцката столица Атинският архиеп. Йероним извърши хиротонията на новоизбрания архим. Йероним за митрополит на Лариса и Тирнаво. В богослужението участваха повече от 40 архиереи на Гръцката църква.

Атинският архиепископ се обърна към новия митрополит с думите: „Членовете на Събора на Йерархията на Гръцката църква те избраха на историческата катедра на Лариса, а те избраха, защото познават от години твоите таланти и смирението на характера ти. Бог те е надарил с таланти, които и ние видяхме по време на твоето служение в Гръцката църква“. Той характеризира новия епископ като „епископ на мълчанието, мира, спокойствието и смирението“.

Архиеп. Йероним каза също: „Народът е разочарован и разгневен от това, което вижда всекидневно, затова ние сме призвани да се борим срещу разпространението в нашата родина на философията на европейския интелектуалец, който смята, че другият е моят враг, а да се утвърдят думите на св. Серафим Саровски, който учи, че другият е моят рай“.

Новоизбраният Лариски митрополит не произнесе традиционното слово с благодарности при своята хиротония. Той избра известната в гръкоезичното християнство фраза на св. Йоан Дамаскин „за предпочитане е мълчанието“: „Тайната не се проумява с изследване, а по-скоро с мълчание. Ето раба Господен, стоя! Да бъде така, както ми отреди Господ по богоубедителните молитви на всички, които стоят тук“.

Архим. Йероним (Никопулос) беше избран с 68 гласа от Йерархията на Гръцката църква (висшия управленски орган) на втория кръг от изборите. Другите двама кандидати получиха на първия тур съответно архим. Ахилиос (Цуцурас) – 40 гласа, а архим. Дионисиос (Папалексис) – 24 гласа. В навечерието на избора Атинският архиепископ отбеляза, че и тримата излъчени кандидати са много достойни духовници, способни да поемат пастирското ръководство на овдовялата епархия.

Досега новият митрополит на Лариса беше секретар на Атинската архиепископия и на Атинския епископски съд. Той е роден през 1971 г. и има юридическо и богословско образование. Преди да се замонаши през 1997 г. е работил като адвокат. Автор е на няколко монографии, между които: „За живеещия в света безбрачен клирик“, „За расофорните монаси“, „Митрополитските избори през 1965. Принос към историята на Църквата в Гърция“, „Диалогът на св. Григорий Паламà с хионитите“ и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw4x4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]