Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

265256.b„С тревога следим действията, които водят до промяна на географията на Православната църква“ – така започва изявлението на Антиохийската патриаршия, което тя направи няколко дни преди началото на заседанието на Св. Синод на Константинополската патриаршия.

В това изявление Антиохийска патриаршия индириктно подкрепя Московския и на цяла Русия патр. Кирил в спора му с Вселенска патриаршия относно предоставянето на автокелафия на Украинската църква.

Антиохийският синод отправя призив към Константинополския патриарх да свика извънреден синаксис на предстоятелите на православните църкви, които заедно да решат въпроса за бъдещото на църквата в Украйна. Такова искане беше изпратено от патр. Кирил до всички предстоятели на църкви. Идеята е последният опит на Руската църква да предотврати създаването на автокефална православна църква в Украйна, тъй като на такава среща никога няма да се постигне консенсус за предоставянето на автокефалия на Украинската църква, поради твърдото нежелание на Московската патриаршия по този въпрос.

„Антиохийската църква не приема съществуването на паралелни църкви в границите на каноничните патриаршии и автокефални църкви като средство за разрешаване на различията в православния свят“, а „едностранчивият прочит на историята не служи на православното единство, а подхранва отдалечаването на братята и схизмите между вярващите в едната Църква“, се казва в изявлението.

Антиохийската патриаршия смята, че трябва да се спазват „постигнатите споразумения между православните църкви относно принципите за предоставяне на автокефалия, които изискват както съгласието на църквата-майка, така и признаването на това решение от всички православни Църкви“.

Факт е обаче, че такова споразумение между православните църкви не беше постигнато, като решението беше бойкотирано от руската делегация, водена от митр. Иларион (Алфеев), по време на срещата на междуправославната подготвителна комисия в Шамбези през 2011 г. Тогава руските църковни дипломати отхвърлиха компромисното предложение на Вселенска патриаршия томос за автокефалия да се издава от Константинополския патриарх при съгласието на църквата-майка и одобрението на всички останали църкви. Руската страна настояваше техният подпис под томоса за автокефалия да е равен на Константинополския. Така темата за автокефалията беше блокирана и не влезе за обсъждане на Критския събор. Сега Вселенска патриаршия се аргументира, че при липса на постигнато съгласие между църквите по този въпрос (не по нейна вина), в действие остава старата практика, при която автокефалия се дава с томос на Вселенска патриаршия.

Решението на Антиохийската църква не е изненада. Макар и спадаща към т. нар. пентархия, тази патриаршия е силно зависима от Русия поради войната в Сирия. Тя беше сред църквите, отказали под руско влияние да участват във Всеправославния събор на Крит през 2016 г. Антиохийската патриаршия продължава да е в схизма с Йерусалимската патриаршия поради спор за юрисдикция в Катар.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwddc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]