Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Romania Referendum FamilyНа 6 и 7 октомври в Румъния ще се проведе Референдум за промяна на чл. 48 от Румънската конституция от 1991 г. Гражданска инициатива събра над 3 млн подписа в подкрепа на искането за ясно дефиниране на бракосъчетанието. В досегашния вариант (чл. 48, ал. 1) конституционният текст гласи, че „Семейството се основава на свободно сключения брак между съпрузи“. Желанието на инициаторите на референдума е да се изясни, че „Семейството се основава на свободно сключения брак между един мъж и една жена“.

На 3 юни т. г. от красивото фоайе на Апелативния съд в Букурещ националната телевизия „TVR 1“ излъчи разгорещен дебат между инициаторите на законодателните промени – гражданската инициатива „Коалиция за семейството“ (инициатива, подета още от 2015 г.), между които свещ. Висарион Алекса, и защитници на еднополовите съжителства. Последните се опитаха дори да изопачат евангелския текст: „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса“ (Гал. 3:28). О. Висарион обаче потвърди, че на сватбата в Кана Галилейска Христос е благословил брак между мъж и жена.

В периода преди референдума румънски йерарси, свещенослужители, водещи представители на културата и интелигенцията излязоха с ясни послания към народа, обяснявайки необходимостта да се подкрепи традиционното семейство, основано на брака между мъж и жена. Всички те заявиха категоричната си подкрепа за бъдещето на децата.

По време на срещата на Ардялския митр. Лаврентий (Стреза) и Русенския митр. Наум в Сибиу на 7 септември т. г. също беше засегната темата за опита на определени секуларизирани малцинствени групи да оказват натиск върху мнозинството. Пред българската делегация румънският архиерей каза: „Много е сложно да се борим със секуларизацията, по-точно с десакрализацията на живота и с подобни малцинства (привържениците на еднополовите съжителства), които се борят да променят живота на мнозинството. Едва ли не мнозинството повече не може да си каже думата. Видите ли, трябвало да съществува равенство, но „равенство“ в полза на подобни малцинства. У нас се опитаха да премахнат предмета „Религия“ от училищата. Заставиха родителите да подават ежегодно молби, за да може децата да изучават „Религия“. Ние поискахме от правителството да се разпореди, щото тази молба да се подава веднъж, в началото на образователния цикъл, а не ежегодно. Имахме неколцина секуларизирани хора, учили в Западна Европа, които систематично се бориха с Църквата. Но от всяка борба излизаш по-укрепен и по-силен.

Съществуват много проблеми, но ние можем взаимно да си помагаме. Ако една държава спечели дадена „битка“, това може да е помощ за друга държава. Ако обаче някоя „битка“ се загуби в дадена държава, много лесно може да бъде заразена и друга. Младежта е най-голямото богатство и на Църквата, и на държавата“.

В заседанието си от 29 септември Църковно-народният събор на Румъния излезе със специален "Апел в защита на благословеното от Бога семейство", в който се казва: „Трябва да защитим свещения дар на живота на човешката личност, която се ражда от съпружеска любов между мъж и жена, ценейки по този начин поколенията от родители и деца, които са осигурили продължителността на румънския народ през вековете“.

На 2 октомври в Патриаршеския палат в Букурещ под председателството на униатския епископ Михай (Фръцила) се проведе заседание на Консултативния съвет на вероизповеданията (в него участват 13 признати изповедания), който излезе със специално послание към народа и го призова: „Да кажем „Да“ на благословеното от Бога семейство, съставено от мъж и жена“.

Румънската патриаршия припомни, че Светият и велик събор на Крит (16-26 юни 2016 г.) е излязъл с официални документи в защита на светото тайнство Венчание и на традиционното семейство.

Водещият румънски мисионер о. проф. Константин Некула от Сибиу, който е много сериозно ангажиран в защитата на традиционното семейство, в своя публикация във Фейсбук казва: „На онези, които смятат, че им е достатъчен един социален договор, или си въобразяват, че любовта между еднополови е истинска, им казвам: все една майка и един баща са ги родили, а когато Църквата защитава правото на „майката“ и „бащата“, тя брани собствените им родители, които вероятно те са забравили…“.

Своята категорична подкрепа за братската Румънска православна църква изрази и Българската православна църква – Българска патриаршия. След отправена молба от Румънския патр. Даниил чрез неговия секретар Плоещки еп. Варлаам за изразяване на позицията на БПЦ по този въпрос в официалното становище на БПЦ-БП, подписано от Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, и публикувано вчера в превод на румънски на сайта на църковната новинарска агенция „Базилика“ (тук) се казва:

До Негово Преосвещенство
Плоещки епископ Варлаам,
Патриаршески викарий и
Секретар на Св. Синод на
Румънска Патриаршия
Отдел „Междурелигиозни
църковни отношения и
външни църковни общности“
Букурещ, Румъния

Ваше Преосвещенство,

Във връзка с Ваше запитване до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, вх. № 573 / 26.09.2018 г., относно позицията на светата Българска православна църква – Българска Патриаршия по въпросите на семейството, предвид предстоящия в Румъния референдум за промяна в текста на Румънската конституция, засягаща законовото дефиниране на понятието за семейството, от името на Светейшия Български патриарх Неофит и на Св. Синод на Българската православна църква имам честта и удоволствието да предложа на вниманието на Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил, на Св. Синод на братската Румънска православна църква и на цялата румънска православна общественост следното:

1. Като член на Едната, света, съборна и апостолска Христова Църква, Българската православна църква – Българска Патриаршия се придържа стриктно към божественото учение, преподадено ни от нашия Господ и Спасител Иисус Христос и предавано през вековете от Неговите непосредствени ученици и апостоли и от светите и боговдъхновени отци и учители на Църквата, включително по темата, която понастоящем е предмет на обсъждане и която ще бъде предмет на гласуване на предстоящия на 6 и 7 октомври т. г. в съседна Румъния референдум.

2. В този смисъл становището и позицията на Българската православна църква по въпросите и проблемите на семейството не може да се отличава и не се отличава в нищо от общоцърковното православно християнско становище и позиция по тази важна тема. Вярна на Христовото учение, Българската православна църква отстоява и проповядва, че единственият благословен от Бога и угоден на Бога брачен съюз е този, който е сключен между един мъж и една жена, и който е получил за своето осъществяване санкцията на светата Църква и неоскъдяващата божествена благодат в светото тайнство на Брака.

3. Молейки се за всички свои чеда, както и за всички онези, които все още не са пристъпили в двора на светата Православна църква чрез банята на светото Кръщение, Свещеноначалието на Българската православна църква – Българска Патриаршия е категорично в настояването си, че единствено благословеното от Бога, в Христовата Църква, семейство е в състояние да изпълни Божията воля, изразена още в зората на човечеството с Божията повеля към праотците: „Плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я…“ (Бит. 1:28). Само това семейство, което св. апостол Павел уподобява на съюза между Христос и Църквата (Еф. 5:22-27), може с Божията помощ да възраства като истинска малка домашна църква, както и да ражда и отглежда духовно и морално здрави свои чеда – достойни членове на Тялото Христово.

4. Предвид всичко гореказано, светата Българска православна църква – Българска Патриаршия винаги е имала активна пастирска и гражданска позиция по въпросите и проблемите на съвременното семейство, особено по отношение на все по-засилващите се и все по-агресивни опити за предефиниране на брачния съюз, приравнявайки с него всевъзможните еднополови и други противоестествени съжителства, които в последно време правят всичко възможно, за да се доберат до обществено признание и гражданска легализация. В този смисъл безспорен успех на Българската православна църква беше отхвърлянето от Конституционния съд на Република България на печално известната Истанбулска конвенция, която прави опит за въвеждане чрез международен договор на понятия и идеология, несъвместими с традиционния християнски морал на българския православен народ. По всеобщо мнение, решаваща за това добро решение на съда е била именно ясно и категорично изразената от Българската православна църква еднозначно отрицателна позиция против ратифицирането на тази конвенция.

Като вярна сестра-църква на Православната църква в съседна и братска Румъния, Българската православна църква – Българска Патриаршия изразява своята категорична подкрепа за нея във връзка с предстоящия референдум, като молитвено благопожелава на братския православен румънски народ и неговата света Православна църква твърдост и сила в отстояването на светата и единствено спасителна православна вяра, която ни е завещана от Господа и Неговите божествени апостоли, от светите наши отци и учители и от всички наши родили ни в Господа предци, на които сме призвани да подражаваме и да следваме оставения ни от тях пример, включително по отношение на православната християнска позиция върху същността и истинския смисъл на християнското семейство.

Препоръчваме се са светите Ви молитви и оставаме на Ваше Преосвещенство в Христа брат,

Гл. секретар на Св. Синод

† Мелнишки епископ Герасим


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw8fc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]