Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

St Maria Skobtsova In memoriam YaltaНа 27 септември, на празника на Въздвижението на Честния Кръст по стар стил, с тържествена церемония в Ялта, Крим, е била открита мемориална плоча в памет на св. преподобномъченица Мария (Скобцова). Паметната плоча е монтирана на фасадата на Ялтенската гимназия „А. П. Чехов“, където до революцията от 1917 г. се е разполагала и женската гимназия, в която някога е учила Лиза Юриевна Пиленко, бъдещата монахиня Мария, трагично отдала живота си в подвига на жертвената любов в нацисткия лагер на смъртта „Равенсбрюк“. Надписът на мемориалната плоча гласи:

„Тук, в ялтенската женска гимназия, през 1905-1906 г. е учила Елисавета Юриевна Пиленко (Кузмина-Караваева, Скобцова, в монашество – майка Мария) – литератор, богослов, благотворител, участник във Френската съпротива, праведник на мира. Загинала през 1945 г. в газова камера в Равенсбрюк“.

След Париж, Санкт Петербург и Рига, Ялта е четвъртият град, в който официално е увековечена паметта на св. Мария (Скобцова), а проведените тържества по откриването на Мемориалната плоча се описват от инициаторите и участниците в това събитие като истински празник. Предложено е било дори „декомунизиране“ на улицата, на която се намира училището, която до 1917 г. е носила името „Гимназическая“.

На откриването на Мемориалната плоча е била представена и последната книга на изследователя на живота на св. Мария (Скобцова) Ксения Кривошеина Завръщането на светата майка Мария в Крим, съобщава сайтът на Преображенското братство.

По-рано, на 18 септември, в Античния театър-музей „Херсонес Таврически“ в Крим се е състоял и концерт от програмата на Шестия Кримски музикален фестивал, който е бил посветен също на паметта на св. Мария (Скобцова). В концерта са участвали не само музиканти от ОНД, но и от други държави.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw88a 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.