Мобилно меню

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

vartholomaios pavlopoulos2Гръцкият президент П. Павлопулос заяви от Крит, където участва в тържествата по случай 50-годишнината на Критската православна академия, че поместните църкви, които не участваха във Всеправославния събор в Крит, трябва да поемат своята историческа отговорност за негативните последици от решението си.

По този начин той посочи връзката между влошените отношения между православните църкви днес и решението на четирите църкви и преди всичко на РПЦ, да не участват във Всеправославния събор преди две години.

„Длъжен съм да отбележа, че отсъствието на определени православни църкви от събора, който се проведе тук, не се дължи на Константинополската патриаршия – дори напротив, но на собствените им интереси, за чиито отрицателни последици за православието те днес трябва да поемат своята историческа отговорност“, заяви президентът на Гърция.

Една от основните причини Московската патриаршия да бойкотира в последния момент събора на православните църкви на Крит, който се проведе през 2016 г., беше страхът там да не се постави за обсъждане на най-високо равнище украинският църковен въпрос. С тази цел на предсъборните съвещания Московска патриаршия блокира подписването на общоправославно становище за предоставянето на автокефалия, макар то да беше в много изгоден вариант за руската позиция, която не желае Украйна да излезе от църковното влияние на Москва. Поради липсата на съгласувано общоправославно становище тази тема не беше включена в дневния ред на събора, но въпросът е толкова важен за Русия, че Москва реши да се презастрахова и да бойкотира в последния момент Всеправославния събор.

Другата причина за решението на РПЦ беше нежеланието на Кремъл да започне да функционира съборният институт в Православната църква като орган в живота на православието, което предполага Руската църква да се съобразява с общоцърковните решения на център, който е извън Русия.

И двете съображения на избраната руска политика по отношение на Църквата се оказаха стратегически погрешни – отхвърленото общоправославно становище за предоставянето на автокефалия и нежеланието този болезнен проблем да бъде обсъждан на Всеправославния събор засилиха стремежа към църковна автокефалия в Украйна и окуражиха привържениците на църковната независимост на тази страна. Прекъсването на диалога между православните църкви на най-високо равнище и то по начин, обиден за църквите, участвали в Критския събор, нанесе тежък удар върху доверието между църквите и засили центробежните сили в цялото православие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw86x 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.