Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

1501282317Руски журналисти се обърнаха към Федералната служба за държавна безопасност в Русия (на руски ФСБ) с искане тя да опровергае „клеветата по отношение на патриарх Кирил, че той бил второразряден агент на ФСБ“. Искането е адресирано до директора на ФСБ Александър Бортников и е изпратено от журналист от в-к „Патриот“. В него се казва:

„Вие без съмнение сте запознат с международния скандал, който се разрази в началото на март в България благодарение на патриарх Кирил. Тогава президентът на България Румен Радев покани колегата си президента В. Путин на тържествата в чест на 140-години от освобождаването на републиката от османско иго... Предполагаме, че Владимир Владимирович е бил зает с изборите и затова изпрати вместо себе си предстоятеля на РПЦ. По време на беседата с българския лидер патриархът започна да говори за „принизяване на ролята на Русия в освобождението на България от турците“... Разгоря се скандал, а масло в огъня наля вицепремиерът Валери Симеонов. В интервю за БНТ той се изказа така за личността на патриарха: „Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е, той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог или на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата, пак безакцизно. Той има частен самолет, има вила в Швейцария, часовникът му е 30 000“. И още един път повтори: „Второразряден агент на съветското КГБ ще ни казва кое е вярно и кое не. Не може така“...

Разбира се, официалните руски СМИ, доколкото можаха, тушираха разгорелия се скандал и нападките на българския вицепремиер Симеонов, но шилото не може да го задържиш в торба. Изразите „хитрец“, „цигарен митрополит“, „второразряден агент на съветското КГБ“, обвиненията в спекулации и лична нескромност и алчност широко се разпространиха по нашата преса, в руския интернет, в социалните мрежи, в личните блогове.

Тези инсинуации раниха душите на православните вярващи в Русия и в самата България, в това число и моята, като начинаещ християнин.

Минаха три месеца – достатъчно, за да може някой от официалните лица в страната или РПЦ да опровергае измислиците на българския вицепремиер. За съжаление нито сам предстоятелят, нито неговият прессекретар А. Волков, нито главата на Синодалния отдел за връзки на Църквата с обществото и СМИ В. Легойда не дадоха отпор на тези нападки срещу уважавания патриарх, че бил „второразряден агент на съветското КГБ Михайлов“.

Въпреки всички очаквания замълча и МВнР, което винаги много остро реагира на всяко недостойно отношение към нашата страна.

Обикновено в такива случаи прессекретарят г-жа М. Захарова изисква от другата страна изяснения или доказателства. А тук не поиска, което, според нас, все още не е късно да направи.

В тази връзка, уважаеми А. Василиевич, журналистическото общество и православните вярващи Ви молят да намерите начин и възможност да опровергаете клеветата по адрес на патриарх Кирил като „второразряден агент на съветското КГБ Михайлов“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux4q3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.