Мобилно меню

4.865671641791 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (67 Votes)

14 1В периода на изпитите за националното оценяване на зрелостниците  храмовете в Гърция се изпълниха с ученици, които участваха в богослуженията и отправиха молитви за добро представяне. Младежите посещават традиционно тези молебени в навечерието на изпитите, а местните епископи и свещениците се обърнаха с думи на подкрепа към младите хора в този важен за тях момент. Обръщение към тях направи и Атинският архиеп. Йероним, който каза: 

„12-те години в училище изминаха и сега трябва да вземете участие в националните общогръцки изпити, за да влезете в третата степен на вашето образование – висшето. Предизвикателството е голямо, както и трудът, тревогата и усилията ви. В това си начинание имате подкрепата на своите родители, учители и любимите ви хора, както и моята молитва и сърдечни пожелания да имате успех в трудния път, който сте избрали.

Хубаво е, че имате цели, и още по-хубаво е, че показвате желание да постигнете тези цели. Всеки от вас има знания, дарби и способности и ви прави чест, че желаете да ги обогатите и разширите, като постъпите в университет. Помнете обаче, че животът не се ограничава в тези изпити. Животът ви кани със своите радости, изненади, обрати, а щастието идва, когато успеете да превърнете всяко събитие – и добро, и скръбно – в доброта, смирение, надежда.

Вие сте много скъпи за всички нас и това не се оценява с успеха или неуспеха на изпитите. Затова знайте, че победители сте винаги, когато сте истински хора – с любов към ближния ви, с уважение, истреност и вяра в истината“.

15Митрополитът на Керкира Нектарий (Довас) пък се обърна към младите хора от епархията му с думите: „В този път имате помощта на Бога и ви молим отечески и от цялото си сърце, като наши духовни чеда, каквито сте, да призовавате тази помощ и просветлението на нашия светец и покровител св. Спиридон. Бог знае какво е най-добро за вас. И позволява да намерите своя път. Доверете Му се. Идете с дръзновение, любов и надежда, без страх и стрес. И ние сме убедени, че новият път, който ще се отвори в живота ви след тези изпити, ще бъде пътят, който ще ви даде смисъл и цел. По този път ние сме с вас! Ще се молим на нашия светец всеки ден, когато ще имате изпити, за да бъдете силни и да вярвате, че вие вече сте победители!“.

С подобни топли думи към младежите се обърнаха всички епархийски митрополити и енорийски свещеници в страната.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ux4hc 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.