Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
155083_large.jpgРуската православна църква - Московска патриаршия и Руската задгранична църква възобновиха преговорите за обединение. След края на събора на Руската задгранична църква в Сан Франциско, който не внесе нещо същностно ново в отношенията между двете църкви, представители на Руската задгранична църква вчера пристигнаха в Москва, за да обсъдят оставащите спорни въпроси.  

Делегатите на задграничния събор в Сан Франциско не приеха ясни решения, а се ограничиха с дипломатични формулировки като пожеланието "да бъде излекувано разделението в Руската църква - в страната и зад граница". Но в декларацията записаха, че очакват това да се случи в неопределено бъдеще. Очакваше се да бъде приет поне "акт за канонично общение", който да позволи на вярващите от двете църкви да се причастяват заедно и да отслужват съвместно литургии, но това също не беше сторено, а просто се препоръча документът да бъде разгледан по-нататък. Неблагоприятните за преодоляването на разкола процеси се дължаха на силното крило на консерваторите, чийто основен проблем е липсата на публично покаяние от страна на Московската патриаршия за сътрудничеството със съветските власти в годините на комунизма. Като изискване се поставя и излизането от ССЦ, в което Руската православна църква участва активно.

Интересно е, че започналите вчера преговори сякаш не вземат предвид забележките на събора. Според официалната информация на срещата предстои да бъде допълнен "актът за канонично общение", а като "оставащи за решаване проблеми" е посочен проблемът с енориите на Задграничната църква на територията на Русия, които се обслужват предимно от отлъчени от Руската църква свещеници.

За решаване на проблемите в Москва пристигна архиепископът на Берлин и Германия Марк, най-активният привърженик на обединението. Той вече публично призна, че създаването на задгранични енории в Русия е било грешка, задълбочаваща разкола. Най-вероятно комисията ще приеме решение за връщането им в лоното на Руската православна църква. Преговарящите се надяват да съставят формулировки, които да бъдат приети от задграничните клирици. Секретарят по комисията за диалог със Задграничната църква към МП прот. Николай Балашов заяви, че "съгласуването на спорните въпроси няма да отнеме много време".

Благовест-Инфо

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6x3 

Разпространяване на статията: