Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
TbilUniv.gifВ най-големия грузински университет, Тбилиския държавен университет, се стигна до открит конфликт в преподавателската колегия. Между стария професорски състав и новите преподаватели, т. нар. реформатори, се водят бурни спорове за програмите и учебното съдържание. Новите преподаватели са назначени от министъра на образованието на Грузия Александър Ломая, който доскоро оглавяваше фонда на Джордж Сорос в страната "Отворено общество". Те са се организирали в алтернативен академичен съвет и са си поставили за цел да освободят образованието от "остатъците на миналото". Професорите ги обвиняват в антинаучност и кариеризъм.
Конфликът стигна дотам, че предизвика намесата на Грузинския патриарх Илия ΙΙ, който отслужи молебен в университета за примирение на враждуващите и ги призова да седнат на масата за преговори. Авторитетът на Грузинската църква събра на службата представители и на двете враждуващи страни.

Грузинското общество, в това число и Църквата в Грузия, вече няколко години са скандализирани от откритата намеса на Джордж Сорос в политиката на страната, както и във всички обществени сфери. Грузия е единствената страна, където правителството открито признава, че всеки негов член получава освен месечната си заплата и сума от над 1000 долара, изплащана лично от Сорос. Църквата също обвинява грузинския парламент, че под негово влияние се опитва да прокарва закони в ущърб на православието.

Благовест Инфо и соб. инф.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kd6w 

Разпространяване на статията: