Мобилно меню

4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)

10354833 704153392976926_8171144881530698073_nНа 31 май 2014 г., събота, сръбската православна църковна община в Щутгарт проведе благотворителен концерт в полза на пострадалите от наводненията в Сърбия, Босна и Херцеговина. В концерта участваха както нейният хор, така и хоровете на руската, румънската и гръцката православни общини. Приходите от концерта се вляха в потока от многобройни дарения в пари и материали, които сръбската община в Щутгарт получава след известието за катастрофалното наводнение, отнело живота на десетки хора, а стотици хиляди оставило без покрив и без препитание.

Ежедневно в двора на сръбската църква се получават помощи, които се транспортират с камиони, организирани от консулствата на Сърбия и Босна и Херцеговина. В дейността участват и много сръбски дружества от Щутгарт, а цялата акция е свидетелство за добра координация между Сръбската православна църква и правителство и се провежда на територията на цяла Германия с участието на много църковни общини в различните градове. Чрез благотворителната дейност, в която се включват и християните от други църкви, се демонстрира, че християнската общност има наднационален характер, дори когато те принадлежат на различни юрисдикции.

Същевременно дарения и помощи се изпращат и от „Каритас“ (благотворителна органицазия на Римокатолическата църква), както и от „Дяконишес верк“ (на Евангелската църква).

Освен подкрепа чрез молитви местните общини на Руската, Румънската и Гръцката православни църкви събраха и парични дарения и откликнаха с готовност на поканата за благотворителния концерт. В програмата бяха включени основно песнопения на източноправославното богослужение, като музикалната форма варираше според националните особености. Народни песни изпя и хорът към сръбското културно дружество в Щутгарт. 

Българската църковна община се включи в тази благотворителна акция главно чрез участието на редица свои членове в хора на сръбската църква, който се води от българката Димитрина Илиева­ Заксенрьодер.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wkrq 

Разпространяване на статията: