Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

meriam-tabloidСуданката, осъдена на смърт заради отказ от исляма и брак с християнин, ще бъде освободена през следващите няколко дни, съобщава в-к „Гардиън”. Мериам Ибрахим, която роди дъщеря във вторник, окована във вериги, е в затвора от януари.

На 15 май тя бе осъдена на смърт чрез обесване, защото не се отказа от християнската си вяра, но в неделя суданските власти решиха да я освободят. Абдулахи Алазрег, зам.-министър на външните работи на Судан, заяви, че държавата му гарантира свобода на вероизповеданията и правителството е решило да защити Мериам.

До този обрат се стигна след кампания по целия свят за спасяването на майката на две деца. Синът й, който е почти на две години, беше също принудително в затвора заедно с нея.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл” се обърна с петиция към суданското правителство да спре екзекуцията на Мериам Ибрахим. Заедно с нея предаде на властите и 200 000 подписа. Отделна подписка беше организирана и на сайта change.org, където до събота вечерта освобождаването на Мериам беше подкрепено от над 718 000 души.

27-годишната Мериам е учила медицина в Суданския университет. Тя е отгледана като християнка от майка си, но преди месец съдът реши, че е мюсюлманка, защото баща й изповядва исляма. Отказът й да се отрече от християнството доведе и до смъртната й присъда. Бракът й с Даниел Уани, натурализиран американски гражданин, беше анулиран и жената беше осъдена на 100 удара с камшик за прелюбодейство със собствения си съпруг, тъй като женитбата им е невалидна пред суданските закони.

Тъй като беше бременна, когато присъдата й беше произнесена, нейната екзекуция беше отложена с две години, за да може да кърми детето.

Мнозинството от суданците са мюсюлмани и от 80-те години на 20 в. насам съдебната система на страната се основава на шериата.

Адвокатите на Мериам Ибрахим не вярват, че предложението за освобожването й е истинско и смятат, че е само начин да се потуши огромният медиен скандал. Единият от защитниците й, Елшариф Али Мохамед, заяви: „Това се прави, за да се затвори устата на световните медии. Няма да повярваме, че е освободена, докато не пристъпи извън затвора”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wkuk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]