Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
logo.gifПървият краткосрочен екип за 2006 г. на Православния християнски мисионерски център, базиран в град Св. Августин, щата Флорида, САЩ, беше поканен от Н. Впр. Тарасий, митрополит на Буенос Айрес и екзарх на Южна Америка в Аржентина (от Цариградската патриаршия). От 13 януари екипът ще помага в строителството, реконструкциите и частичното възстановяване на жилища в град Берисо, който се намира в покрайнините на Буенос Айрес. Това са домовете на основателите на местната православна общност, които са вече в твърде напреднала възраст и не разполагат нито с материалите, нито с инструментите, нито със силите сами да ремонтират скромните си жилища. 

Митр. Тарасиос Осемте члена на екипа ще работят съвместно с местни православни младежи, което ще им позволи взаимно да споделят какъв е за тях смисълът на християнския живот не само на думи, но и на дело. Една от целите на този проект е да спомогне за развиването на доброволчески дух сред православните младежи, като в същото време ангажира и общността като цяло. Членовете на екипа ще живеят в домове на християни от местната православна общност.  

През последните няколко години Аржентина претърпя поредица от финансови кризи, които се отразиха най-тежко на средната класа и заетите в производството представители на дребната класа. В отговор на нуждите на бедните южноамериканци беше създадена Асоциацията на мисионерите на Гръцката православна църква в Южна Америка (АMIGOS) под егидата на Отдела за социални мисии и благотворителност към Гръцката православна митрополия на Буенос Айрес и Южна Америка.  

Митрополията обхваща цяла Аржентина, Бразилия, Уругвай, Чили, Парагвай, Перу, Боливия и Еквадор и наброява около 50 000 православни християни. Активните общности са едва 25, а броят на свещениците е само 17, като поне шестима от тях са на възраст над 70 години. Двама от свещениците са родени на място - в Аржентина, няколко - в Перу и Бразилия, като има и няколко кандидати за свещеническо служение, които се обучават в САЩ или в Гърция.  

Поради този тежък недостиг на свещеници една трета от църквите на митрополията са заключени и верните остават без контакт със свещенослужител в продължение на години. В много от другите църкви литургия се служи едва по веднъж месечно, тъй като свещениците трябва да пропътуват огромни разстояния, за да обгрижват по две или три различни общности, а църквата в Южна Америка не разполага с особени ресурси.  


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9qr 

Разпространяване на статията: