Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_36.gifВ индийския щат Карнатака Римокатолическата църква се включи в дискусия във връзка с намерението на местните власти да въведат в задължителната учебна програма изучаване на един от основните текстове на индуизма  "Бхагават гита". Това съобщава "Сибирски католически вестник". Индуистките фундаменталисти заплашват всекиго, който не поддържа тази идея.

Същевременно против възразяват както християните, така и мюсюлманите. В хода на дискусията местните средства за масова информация публикуват антихристиянски и антимюсюлмански статии. Местният лидер на проиндуската партия "Бхаратия джаната" (Народна партия) е заявил, че изповедниците на религии с неиндийски произход изобщо не следва да имат право на глас в обществените дела.

От своя страна, християните настояват, че в държавните училища не трябва да се пропагандира която и да било единствена религия, тъй като това противоречи на провъзгласяващата свобода на съвестта конституция на страната.

Римокатолическите епископи от щата Карнатака са се обърнали към Върховния съд с молба за отмяна на задължителното изучаване на "Бхагават гита" в държавните училища. Аналогична е ситуацията и в съседния щат Мадхя-Прадеш, където на власт също е партията "Бхаратия джаната".

В щата Карнатака в последно време се наблюдават множество антихристиянски акции, отговорността за които носят индуистки фундаменталисти. В този щат индуизма изповядват 83% от населението, исляма – 11%, а християнството – 4%.

Успоредно с това в индийската столица протичат многохилядни протести на т. нар. далити  членове на кастата на "недокосваните", "нечистите" и т. н., между които има много християни и мюсюлмани. Те протестират против нарушаването на техните права. В Индия далитите заемат най-ниското място в социалната стълбица  те са извън четирите касти, на които е разделено обществото според индуизма  свещеници, военни, търговци и работници. Занимават се с най-тежката и нечиста работа. Техният брой е 167 милиона, или 16 % от населението на страната. Въпреки че конституцията защитава правата им, на практика религиозните традиции на индуизма продължават масово да се спазват.

Независимо от това, че всички далити в Индия са дискриминирани, християните и мюсюлманите сред тях се сблъскват с допълнителни трудности. Протестиращите настояват правителството да гарантира на далитите мюсюлмани и християни равни конституционни права с останалите. Например, конституцията предвижда социални облекчения само за индуисти, будисти и за далити, изповядващи сикхизма, лишавайки от тях далитите християни и мюсюлмани.

Протестиращите заявяват, че не са против конституцията, а против нежеланието на властите да разширят основните права на далитите християни и мюсюлмани. Римокатолическите епископи в Индия са изразили надежда, че акциите ще се увенчаят с успех.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axcq 

Разпространяване на статията: