Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
В Двери продължаваме да получаваме нови страници с подписи на жители на село Орешак и съседни населени места в подкрепа на новоизбрания игумен на Троянския манастир архимандрит Григорий. На страницата публикуваме всяки последена лист, за да може читателите ни да се ориентират в броя на участниците в подписката.

Архиереите от Св. Синод ще се съберат на извънредно заседание на 7 и 8 февруари, за да решават кризата, възникнала след избора на архим. Григорий за игумен на Троянския манастир. Проблемът беше повдигнат, след като монасите на св. обител изпратиха писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Макисм и митрополитите, в което изразяват несъгласието си от избора на игумен (тук). Тяхното недоволство беше подкрепено и от някои архиереи, заради което патриархът отложи въдворяването на архим. Григорий, насрочено за 30 януари.

След спешни телефонни консултации вчера митрополитите са се разбрали да се съберат отново на извънредно заседание, за да решават въпроса с игумена на Троянския манастир.

Същевременно до медиите бяха изпратени почти последователно две писма от жителите на Орешак, едното, с подписка, в подкрепа на архим. Григорий, другото - срещу избора му за игумен, но анонимно. Засега не е ясно какво е настроението в Орешак, както не е ясно и какво значение ще има за Светия Синод мнението на жителите край манастира при избора на игумен на ставропигиалния манастир.Бел. ред. Прилагаме първата и последната страница  (обновена) от подписката, която продължава и в момента. В редакцията разполагаме с всички останали страници.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x66hx 

Разпространяване на статията: