Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)
хор на ротондата Св. ГеоргиНа 9 и 10 ноември от 14 часа в залата на Съюза на българските композитори се състоя конференция на тема “Жива ли е християнската музика?” организирана от Сдружение “Musica Christiana”. Темата на конференцията, която се предвиждаше да бъде обсъдена в поредица подобни срещи, засяга един от най-важните и изискващи внимание въпроси за културата и духовността ни в миналото и съвременността – християнската музика.

Провокативната тема цели да въведе учени, богослови, музиканти и широка публика в дискусия.

На срещите-дискусии присъстваха видни български и чуждестранни изследоватерли на църковната и сакрална музика, представени бяха доклади от богослови, преподаватели и учени, творци и изпълнители, в които бяха поставени въпроси за нашите представи за духовното в музиката, значението на “святата музика” като общение с Бога, като „звучаща теология” и път към духовното ни извисяване, като търсене на нашата вътрешна святост. Бяха дискутирани възможностите за възстановяване на християнското музикално наследство в исторически план. В разговорите се обсъди възможността за съхранение на българската църковна музика, за обединяване на народите чрез духовната музика, която и през хилядолетията има роля на значима връзка между Изтока и Запада.

Представени  бяха и живи музикални изпълнения под формата на концерти, изнесени от псалти от София: Хорът за източно-църковно пеене при Богословския факултет на СУ с диригент ас. Л. Янъков, хорът към храм-ротонда „Св. Георги” със солист йеродякон Макарий от Рилския манастир и новосъздаденият хор към БАН. Чуха се песнопения от различни певчески школи по източноц-църковна музика от Европа.  Предвижда се издаването на сборник с материали от дискусиите, както и DVD и аудио дискове.

Конференцията се организира от Сдружение за християнска музика “Musica Christiana”, сдружение с идеална цел, което вече има своето влияние в музикалната ни култура с дейността си (организира едноименен фестивал за духовна музика). Негов председател е проф. Елена Тончева, а зам.-председатели Светлана Куюмджиева и Янко Маринов.

Тематичните насоки  на първата  конференция бяха::

I. „Моята свята музика“ и съвременното композиторско творчество. Съотношението Изток – Запад в християнската музика на Европа.

ІІ. Християнската музика и съвременното образование в страната  - в общообразователните училища, в специализираните музикални и богословски  педагогически институции.

На 10 ноември от 16 часа в рамките на конференцията беше представена книгата „Богослужебните книги – познати и непознати”, съвместно издание на фондация „Покров Богородичен” и Института по изкуствознание към БАН и НМКМ „Св. Кирил и Методий”.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334k9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]