Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
На 8 и 9 ноември Центърът за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД) организира публичен дискусионен форум по въпросите, свързани с дейността на новите религиозни движения на тема: „Методи за въздействие и манипулативен контрол на идейна и религиозна основа”. Форумът се проведе в сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” на пл. „Св. Неделя” № 19.

За участници и лектори на конференцията са поканени български и чуждестранни специалисти в областта на богословието и сектознанието, специалисти от други хуманитарни науки и журналисти, ангажирани с тази проблематика, представители на вероизповеданията у нас.

Сред лекторите бяха Фридрих Грийс, председател на Европейската федерация на центровете за проучване и информация върху сектантството (FECRIS), Австрия, Бирали Мюмюн Бирали, зам.-гл. мюфтия на България, преподавател във Висшия ислямски институт, София, прот. Силвестър Янакиев, предстоятел на храм „Св. София”, Сливен, Сливенска митрополия, Андрей Протич, гл. секретар на Център за антропологични изследвания (ЦАИ), Белград; свещ. Марко Митич, експерт в ЦАИ, д-р Милка Христова, експерт по въпросите на НРД, ст. ас. Анна Маринова, Богословски факултет в София и др.

Основната цел на публичната дискусия бе да се даде повече информация за различните деструктивни прояви на религиозна основа и за опасността от тях за отделната личност и обществото, а също така да се очертаят възможностите за превенция чрез съответната просветна дейност на училището, вероизповеданията и други институции, чувстващи отговорност за духовното здраве на нацията.Снимки: Станислава Стаменова

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334k6 

Разпространяване на статията: