Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_51.jpgПо инициатива на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил във Варна ще посрещнат днес - в деня, когато Православната Църква чества св. Мина, частица от мощите на св. Параскева Римска от Гърция. Мощите са дар от Гръцката православна църква и ще останат в храм "Св. Параскева Римска" - гр. Варна. Това голямо събитие ще бъде съчетано с отбелязване годишнините от кончината на приснопаметните Варненски и Преславски митрополити Симеон (1872-1937) и Йосиф (1938-1988).

Светите мощи бяха посрещнати днес в Катедралния храм на град Варна "Св. Успение Богородично". После бе отслужена Божествена св. Литургия, която оглави митрополит Кирил. След нея духовниците отслужиха панихида за митрополитите Симеон и Йосиф, а към обяд започна литийно шествие с мощите на св. Параскева Римска от Катедрален храм "Св. Успение Богородично" до храма "Св.Параскева", където те ще останат постоянно.

В 15:30 ч. ще бъде направена първа копка на храм "Св. вмчк Прокопий Варненски" в морската ни столица.
В 18:00 ч. ще бъде представена на книга и фото изложба за Варненски и Преславски митрополит Йосиф в духовно-просветния център на храм "Св. Архангел Михаил". На 12 ноември (сряда ) от 9 ч. ще започне Божествена св. Литургия, която ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в храм "Св. Параскева". В богослуженията ще вземат участие представители на Св. Синод на БПЦ и представители на Гръцката и Румънската православни църкви.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334ku 

Разпространяване на статията: