Мобилно меню

4.537037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (54 Votes)

2020 10 22 2054Излезе от печат книгата Образци на пастирско служение в Русия 18-20 в. на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Босаков). Книгата представя ярки личности от църковната история на Русия – митрополити, епископи, свещеници, известни със своя свят живот, плодотворна дейност и огромно влияние върху вярващите хора. Авторът се е постарал да акцентира върху особеностите на тяхната пастирска дейност, като е потърсил общите черти на всеки добър пастир и е посочил характерните особености на отделните духовници, описани в книгата. Ако за едни грижата за душите на пасомите преминава през книжовното богословско творчество, през наставления, писма и проповеди, то за други това е личната среща и беседа, постоянната молитва и ежедневно богослужение.

Изследването на митр. Йосиф обхваща пастирското дело на руски духовници, които са живели в три столетия, но тяхното служение, посветено на спасението на човешките души и насочването им към Царството Божие, не зависи от времето.

Авторът пише, че „Пастирът отговаря и за своето спасение, и за спасението на душите, които са му поверени да ръководи. Той трябва за всички да стане всичко“ (1 Кор. 9:22). „Бъди образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота“ (1 Тим. 4:12), съветва в лицето на св. ап. Тимотей всеки пастир св. ап. Павел. Пастирът по примера на Пастиреначалника Господ трябва да поеме върху си всички недъзи и да носи всички болести на своето паство (Мат. 8:17).  „Не облажавай онези, – казва в словото си към пастира преп. Йоан Лествичник, – които жертват имането си за Христос, а тези, които Му принасят словесни овце“.

В изследването си митр. Йосиф включва пастирския опит на известните руски светители Московски митрополити Платон (Левшин), Филарет (Дроздов) и Инокентий (Вениаминов-Попов). Втората част е посветена на пастирския подвиг на преподобните: св.  Серафим Саровски Чудотворец, епископ Теофан Вишенски (Затворник), старците от Оптинската пустиня и йеросхимонах Варнава (Вискунски). Третата глава от книгата представя пастирското служение на свещениците Йоан Сергиев Кронщатски, Алексий Мечов и Валентин Амфитеатров.

В основата на книгата стои дисертационният труд на митр. Йосиф, защитен от него в Московската духовна академия в началото на 70-те години на миналия век. „Това тежко занятие ми подари Бог, за да се упражнявам с него (Екл. 1:13) в богатите библиотеки на Троицко-Сергиевата лавра и Московската духовна семинария, академия и аспирантура при благодатното съжителство и взаимна помощ на професорския стипендиант по църковна музика Симеон Николов Димитров, сега Български патриарх Неофит“, разказва авторът в предговора към книгата. Връзката на изданието с нинездравстващия Български патриарх не е само в миналото, когато двамата млади български богослови тръгват по пътя на своето пастирско служение, но стига и до настоящето. Книгата излезе тъкмо в деня, когато Негово Светейшество честваше своята 75-годишнина.

Книгата е ценно четиво за днешните пастири и служители на Църквата не само като ръководство в пастирската работа, но и като вдъхновение за служение. Представените в нея образи са пример за това, че пастирското служение има много лица, че всеки е призван според дарбите си да дава своя принос за изграждането на Църквата и насочването на човешките души към Бога. Книгата е интересна и с това, че разкрива старанието и задълбочеността, с които младият йеромонах Йосиф е изследвал делото на великите пастири на Руската църква, подготвяйки се за своето служение на архипастир на Българската църква.

В предговора към изданието авторът днес посочва, че книгата е насочена не само към пастирите, но и към всеки християнин. „Всички светители, подвижници и свещеници Господни, включени в книгата, с живота и трудовете си могат да ни помогнат да станем още по-добри православни християни, като в ежедневието си научим от тях мъдростта:

- как да водим православен начин на живот – у дома, на работа, на улицата;

- как да изоставим пасивния и да подсилим активния си църковен живот;

- как да уверим народа в Църквата, че Божията любов включва и несполуките в живота;

- как да научим народа така да познава Бога, че любовта Му да ни промени да бъдем по-добри, да ни милва и спаси;

- как да научим пасомите си сами да се учат от грешките си, за да растат във вярата си;

- как да помогнем на Божия народ да разпознава разликата между светската истина и Божията истина“.

В заключение митр. Йосиф отправя апел към своите читатели: „Много бих искал, за което се и моля, всеки един от многочтимите читатели на тази книга да си избере като любим или предпочитан поне един от светите отци, тук поменати, като си обещае да го опознае добре и да го следва в живота си“.

Книгата (на цена от 10 лв.), издание на фондация „Двери“, можете да намерите в книжарницата на столичния храм „Св. Седмочисленици“, а скоро и в книжарница „Български книжици“ в София и в книжарницата на Духовно-просветния център на храм „Св. архангел Михаил“ във Варна.

Откъси от книгата можете да прочетете тук:

Отец Алексей Мечов – старец в света

Отец Валентин Амфитеатров – голям молитвеник и вдъхновен проповедник – голям молитвеник и вдъхновен проповедник


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/646c9 

Разпространяване на статията: