Мобилно меню

3.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (12 Votes)

2020 06 27 0847На 26 юни по време на св. Литургия в храм „Св. Пантелеймон“, в манастирския скит на Църногорския (Гигинския) манастир, край с. Смиров дол, за монахиня беше постригана Румяна Борисова. Тя получи името Павла. Пострижението беше извършено от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а под мантия новата монахиня беше водена от монахиня Рахила, игуменка на манастира „Възнесение Господне“, с. Горна Врабча, Радомирска духовна околия. За това съобщава сайтът на Софийска митрополия.

2020 06 27 0849Новопостриганата монахиня от няколко години е в послушание и с голямо старание помага на игумена на Църногорската обител архим. Никанор. Румяна Борисова е завършила Педагогика в СУ. От 2004 г. е назначена за репортер в регионалния ежедневник Градски вестник в Перник, по-късно и за кореспондент на вестник Стандарт за районите на Перник и Кюстендил. През последните петнадесет години съзнателно и безвъзмездно помага в Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, а от декември 2018 г. работи в светата обител като експерт „Връзки с обществеността“, разказва сайтът на Софийска епархия.

В св. Литургия, извършена в скита на Гигинския манастир, известен още като "исихастириото", взеха участие също и архим. Никанор, игумен на манастира, архим. Серафим, игумен на Суковския манастир в Сърбия, архим. Евтимий (не се сочи щатът му), прот. Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, и др.

В информацията за пострижението на монахиня Павла не се посочва в кой манастир ще се подвизава тя. А обикновено след края на чина на пострижението новият инок или новата инокиня се завежда в килията, където ще пребивава в новото си поприще.

Ако монахиня Павла остане в Гигинския манастир, той ще бъде вече със статут на смесена света обител, обитавана от монаси и монахини, една нетрадиционна за България практика. Другият вариант е тя да е постригана, за да бъде в друг манастир. Има вероятност близката на архим. Никанор инокиня да бъде изпратена да се подвизава в Самоковския манастир. В този манастир засега има само една монахиня – Максима, която временно изпълнява длъжността игуменка, след като игумения Пелагия беше изгонена от манастира преди няколко месеца (тук и тук).

Скитът на Църногорския манастир, в който се състоя пострижението, от години е обект на съдебни спорове между архим. Никанор и бившия игумен на манастира архим. Евгений, който беше изгонен от светата обител преди години.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u8rh 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата