Мобилно меню

4.9666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (150 Votes)

16648984 1222488681180234 6172259305425840490 nИгуменката на Самоковския манастир „Покров Богородичен“ монахиня Пелагия е освободена от длъжност без предизвестие или посочване на мотивите за това. На поста е поставена монахиня Максима, която е прибрана временно в св. обител преди няколко години, след като е изгонена от всички манастири на Пловдивска епархия. Майка Пелагия има сериозни основания да смята, че мотивът за смяната ѝ е финансов и „духовната обител и нейните светини, активи, имоти и приходи са в сериозна опасност от злоуправство и последващо разрушение, унищожение и посегателство“, казва тя в свое изявление. В манастира предстои да започнат сериозни ремонтни и строителни дейности, за които вече има събрани пари.

На 10 март майка Пелагия е посетена в св. обител от двамата ревизори на Софийска митрополия, които са ѝ връчили заповед за освобождаване от длъжността със задна дата (смятано от 1 март), подписана от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, без да са посочени мотиви за това решение.

За монахинята тези действия са неочаквани, тъй като тя не само няма провинения, но под нейното ръководство през последните години манастирът укрепва духовно и икономически. Преди да се замонаши, тя работи 20 години във финансовия отдел на Министерство на културата и има опит в административната и финансовата област. Неин духовен наставник е архим. Амвросий, игумен на Зографския атонски манастир, и под негово ръководство тя устройва духовния живот на манастира, в който молитвата се редува с усърдна работа. Пелагия от години води вероучителни занимания в манастира за деца от институции.

„Ако имах пропуски в работата, следваше да ми бъдат посочени, за да се поправя, – казва тя. – Никой не ми е казал нищо до момента, в който получих заповедта за освобождаване“. Игуменката недоумява защо преди това не е сезиран Консултативният съвет по въпросите на манастирите в Софийска епархия, който беше създаден през 2017 г. и който трябва да разглежда спорни въпроси и проблеми на монашестващите в епархията. За майка Пелагия игуменският пост не е толкова важен, но тя се тревожи, че сега на него е назначен човек, „който не може да изпълнява обичайни монашески задължения, камо ли да управлява манастир, който е духовна и национална ценност“.

В Самоковската св. обител освен игуменката има още една монахиня – стогодишната сестра Херувима, за която Пелагия се грижи от постъпването си там преди двадесет години. Двете жени са изключително притеснени от развитието на нещата и от липсата на подкрепа от страна на църковните власти. Затова монахиня Пелагия описва ставащото в манастира в писмо, което е изпратила до всички епархийски митрополити с надеждата те да помогнат да не се разграби обителта.

„Изпълних заповедта за моето освобождаване и предадох на ревизорите по опис всичко, за което по длъжност отговарям в манастира. – пише тя в писмото си до владиците. – С голяма болка обаче разбрах, че за игуменка на манастира е назначена сестра Максима. Тя пристигна в нашия манастир с майка си през есента на 2016 г., която по крайната до сълзи нейна молба и на нейната майка приех по милост в манастирското сестринство по крайно снизхождение, при положение, че е изгонена скандално, с извеждане с полиция от килията, в която е пребивавала в Кукленския манастир. Със заповед №46 от 4.4.2016 г. на м. Максима е забранено настаняване в която и да е обител в Пловдивска св. митрополия. Същата монахиня познавам напълно и до този момент непрестанно наставлявах като духовна майка. Но тази монахиня, за голямо съжаление, проявява през цялото време на пребиваването си в манастира крайно непослушание, несмирение, своеволие, злонравие и най-страшното – душевна незрялост и нестабилност при поставените ѝ послушания. Всички тези тежки лични затруднения я правят неспособна да изпълнява най-прости и обичайни монашески задължения, камо ли да носи отговорност за управлението на манастира и да бъде духовна майка и наставник на когото и да е. Оказа се вярно това, което е установено при поведението ѝ в предишния манастир.

Единствената причина да се обърна към вас, Ваши Високопреосвещенства, е обстоятелството, че смятам, че нашата духовна обител и нейните светини, активи, имоти и приходи са отново в сериозна опасност от злоуправство и последващо разрушение, унищожение и посегателство, точно както се случваше с манастира преди да ми се възложи духовната отговорност да бъда негова игуменка. И тя ми се възложи, именно за да прекратя злоуправството, разсипничеството и бездуховността в обителта, която тогава се извършваше и допускаше поради възрастта на достопочитаемите монахини. Затова сега, когато всичко това е поправено, когато в девическата обител се възвърна духовността, редът, богослужението, съхранението на светините, пълната изрядност и отчетност на приходите и управлението на активите, имотите, както и подготвените за финансиране проекти, е повече от необяснима заповедта на Негово Светейшество не толкова за моето освобождаване, но за назначаването на човек, който не може да изпълнява обичайни монашески задължения, камо ли да управлява манастир, който е духовна и национална ценност“.

Майка Пелагия публикува отчета за дейността си в периода 11 декември 2014 г. до 10 март 2020 г., който е предала и на ревизорите от Софийска митрополия. От документа става ясно, че на 23 септември е бил закупен имот за 46 015 лв., събрани от продажбата на свещи и дарения. 3000 лв. е струвало направата на порта и ограда на имота. 264 947 лв. държавна субсидия е била отпусната на манастира за укрепителни и ремонтни дейности. С тях е построена нова магерница, подменена е електрическата инсталация, купени са газов котел и две слънчеви батерии. Също така са ремонтирани помещенията на неделното училище. Извършен е също ремонт, преустройство и изграждане на спални помещения със санитарни възли за гостите на манастира.

В отчета си монахинята пише, че има готов проект за построяване на магазин, архондарик и тоалетна за поклонниците в двора на манастира. Проектът чака одобрение, а средствата за него – 171 000 лв. – са събрани и са в касата на манастира.

Това не е първият случай на подмяна на игумени на манастири в Софийска епархия преди старта на ремонти или други дейности, за които има осигурени средства, но не на всички се дава гласност. Свалените от длъжност няма от кого да получат защита и случаите се потулват. Преди няколко години сваленият игумен на Гигинския манастир беше прогонен от св. обител и се принуди да търси подслон в приюта на о. Иван в с. Якимово, Ломско. Той изпрати отворено писмо до митрополитите на БПЦ, в което описваше патилата си, но мерки не бяха взети. Новият игумен на манастира архим. Никанор дори даде под съд Двери, защото публикува отвореното писмо по молба на автора му [тук], но загуби делото.

Сега майка Пелагия е предала поста на м. Максима, всички ключове в манастира са сменени, интернетът на бившата игуменка е спрян. Тя разказва, че тази вечер са били прерязани кабелите на видеонаблюдението на храма. М. Пелагия се надява на Божията милост и на съвестта на духовните ръководители на епархията.

На снимката: Майка Пелагия с архим. Амвросий, игумен на Зографския манастир

2020 03 19 2251

2020 03 19 2248

2020 03 19 2254 001

2020 03 19 2256


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xwk9 

Разпространяване на статията: