Мобилно меню

4.5357142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (112 Votes)

zx860 4084350Днес следобед пред БНТ се състоя протест в защита на свободното слово и в подкрепа на Горан Благоев, автор и водещ на „Вяра и общество“. Десетките, дошли да подкрепят предаването, носеха маски и спазваха необходимата дистанция. Сред протестиращите бяха проф. Калин Янакиев, съпругата му Слава, о. Паоло Кортезе, дошъл специално от Белене, доц. Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ, проф. Христо Кожухаров от УНСС и др.

Протестиращите се обявиха срещу посегателството към свободата на словото в България и срещу едноличното и хаотично управление на БНТ. Изправяме се срещу манипулативното, просташко, арогантно и агресивно поведение на генералния директор Емил Кошлуков, заявиха протестиращите.

zx860 4084348Проф. Янакиев заяви, че не винаги е бил съгласен с тезите на Горан Благоев, но тук е дошъл да защити плурализма и на конфесии, и на възгледи. Само демокрацията може да запази вярата ни от зловреден, мрачен, нехристиянски зилотизъм, добави той. Да хулиш вярата е едно, но да критикуваш нейните моментни свещеноначалници и представители е нещо съвършено друго. Аз мисля, че всъщност именно това  дразни онези, които искат да свалят Горан Благоев като водещ на това предаване. Това са хора, които искат да бъдат отвъд границата на критиката, да ни внушават, че всичко в живота на нашата Църква е безупречно и няма какво да се желае. Всички ние знаем, че това не е вярно. Което означава, че ние трябва да продължим да бъдем бдителни, каза проф. Янакиев.

О. Паоло Кортезе заяви, че предаването е богатство за цялото общество, единствено подобно в телевизията. То наистина е обогатило и обогатява обществото.

Засега в програмата на БНТ е предвидено излъчване на летните издания на „Вяра и общество“ от началото на юли. Все още не е ясно как ще продължи предаването от есента. Генералният директор заяви, че не предвижда спирането му, но може да бъде сменен водещият.

В социалните мрежи се организира и контрапротест, обявен като „Молитвена подкрепа за преодоляване на антицърковността в предаването Вяра и общество“.

Снимки: Дневник


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6u8ch 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата