Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

calvaryОт днес, 2 март, понеделник, започна Великият пост на настоящата година, 2020-та. Минаха подготвителните седмици с техните начални недели: на митаря и фарисея, на блудния син и месопустна. През тях Църквата ни припомни едни от вай-важните си уроци.

Вчера беше и Неделя сиропустна с традиционната прошка снощи както по храмовете (колкото от нас успяха за вечерната да отидат до енорийските си храмове, а някои – и в храмовете, където служиха патриархът или митрополити), така и в домовете ни заедно с деца, родители, кръстници и кръщелници, роднини, приятели.

А от тази сутрин вече в продължение на седем седмици ще се въздържаме от яденето на храна от животински произход. В определени дни дори няма да ядем определени храни от растителен произход като растителните мазнини, например. Които имат физическата възможност, в първите три дена от поста, до края на Литургията в сряда сутринта, се въздържат въобще от всякаква храма, както правят и на Велики петък.

Всеки християнин обаче добре знае, че по-важно от хранителния пост е въздържането от лоши мисли, думи и постъпки. Неслучайно народът казва за хората, които уж постят, но допускат споменатите три лоши неща: „Той месо не яде, но жив човек може да изяде!“.

Тъкмо затова Господ Иисус Христос е казал забележителните думи: „... не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза из устата, то осквернява човека“ (Мат. 15:11).

Затова песнопенията в тези първи дни на Великия пост ни съветват да постим не само телесно, но да постим преди всичко духовно. Без духовния пост телесният губи своето значение, защото остава просто една диета. А ние сме призвани не към спазване на диета, а към духовен подвиг, благодарение на който да можем да се извисим по пътя на усъвършенстването и да постигнем спасението си.

Спасителни да бъдат постите за всички!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6aa3k 

Разпространяване на статията: