Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

adbВеликият пост като период от църковната година се отличава с няколко неща. Най-напред това е неговата най-голяма продължителност в сравнение с другите постни периоди – седем седмици без един ден! На второ място е неговата сравнително по-голяма строгост по отношение на разрешените храни. Този пост обаче се отличава преди всичко с особените богослужения. Те са по-продължителни като време, но са и различни по строеж и главно – по съдържанието на молитвите и песнопенията.

През Великия пост неделните литургии са на св. Василий Велики – на места с многократно по-дълги „тихи“ молитви, които свещенослужителите четат тихо и ние не ги чуваме. Те са много съдържателни, както и молитвите от Литургията на св. Йоан Златоуст, но за съжаление по време на тяхното четене певците или хорът изпълняват песнопения, поради което богомолците не могат да чуят молитвите, дори и гласно да се четат.

През настоящия пост се извършва и специалната Литургия на преждеосвещените дарове, на която не се извършва претворяване на св. Дарове (хляб и вино) в Тяло и Кръв Христови, защото те са предварително осветени в предишната неделя, а на този вид литургия се изпълняват само другите части на литургията без т. нар. Евхаристиен канон. Тази литургия се извършва в средите и петъците на поста, както и в първите три дена на Страстната седмица. Целта ѝ е да се осигурят св. Дарове за причастяване на вярващите без да се извършва тържественото богослужение на другите две литургии.

Най-особени са богослуженията през споменатата Страстна седмица, но за тях ще говорим, когато тя настъпи.

А през настоящата първа седмица от поста в късния следобед се изпълнява велико повечерие (в първите четири дена) или малко повечерие (в петък).

По време на великото повечерие в понеделник, вторник, сряда и четвъртък на четири части се чете Покайният канон на св. Андрей Критски, бележит църковен песнописец от 7-8 в. Този канон след това ще се изчете наведнъж целият в сряда вечер на петата седмица от Поста.

Започвайки от идния петък, в продължение на четири седмици ще се изпълнява малко повечерие с четенето на Акатиста в чест на св. Богородица на четири части. В петъка на петата седмица на поста ще се изпълни отново малко повечерие, но на него ще се изчете наведнъж целият Богородичен акатист.

Ето и обявената програма на богослуженията през текущата седмица в София, на които ще се изпълнят частите от канона на св. Андрей Критски и първата част от акастиста на св. Богородица.

2 март, понеделник, 18 ч. – Велико повечерие с покайния канон на св. Андрей Критски, първа част, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ – Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод;

3 март, вторник, 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски, втора част, старинен храм „Света Софѝя“ – Тивериополски еп. Тихон, патриаршески викарий;

4 март, сряда, 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски, трета част, в храм „Св. Георги Победоносец“ (на Петте кьошета) – Велички еп. Сионий, игумен едновременно на Бачковския и на Троянския манастир;

5 март, четвъртък, 18 ч. – Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски, четвърта част, в храм „Въздвижение на св. Кръст Господен“ (на Кръста) – Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит;

На 1 април, сряда, от 18 ч. ще бъде отслужено малко повечерие с четене на целия канон на св. Андрей Критски в храм „Св. Неделя“, София.

На 3 април, петък, от 18 ч. в същия храм ще се отслужи малко повечерие, на което ще се прочете целият акатист в чест на св. Богородица.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6aakr 

Разпространяване на статията: