Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Регионален инспекторат по образованието – Пловдив организира национален семинар на тема: „Десет години учебен предмет "Религия" – благословен път към нравствено съвършенство”.

Семинарът се проведе на 14 и 15 ноември в Пловдив, в Парк-хотел „Санкт Петербург”. Присъстваха 70 човека. Във форума участваха представители на Св. Синод: митрополитите Врачански Калиник, Варненски и Великопреславски Кирил, Неврокопски Натанаил и главният секретар на Св. Синод архимандрит Наум, началници на регионални инспекторати по образованието, старши експерти по Религия от регионалните инспекторати по образованието, директори, учители, представители на Главно мюфтийство, деканът на Богословския факултет на Софийския университет доц. Трайчев и преподавателите доц. Д. Николчев и доц. Б. Андонов, П. Василев – главен експерт в МОН, представители на духовните семинарии.


Основен доклад изнесе Евгений Гюнов, ст. експерт по Религия в РИО Пловдив, а съдоклад – Панчо Василев. Бяха изнесени данните, че в момента Религия се изучава в 289 училища (с 83 повече от миналата учебна година) от 16 600 ученика (с 2 200 повече от миналата учебна година).

Изказвания направиха представителите на Св. Синод, Главно мюфтийство, Богословски факултет, Пловдивска духовна семинария, директори на училища от Пловдивски регион, учители по Религия. Общото в изказванията беше желанието, опирайки се на вече натрупания десетгодишен опит, да се набележат конкретните стъпки за включване на учебния предмет "Религия" в задължителната подготовка.

През втория работен ден участниците бяха разделени на пет работни групи. Всяка от тях трябваше да обмисли и предложи варианти по следните проблеми: 1. възможностите на предмета „Религия”; 2. заплахите пред предмета „Религия”, 3. проблеми за преодоляване – нормативна база, учебници, учебни помагала и пособия, кадри, квалификация. Резултатите от работата на малките групи ще бъдат обобщени и оформени в един заключителен документ от семинара.

Работата беше изключително ползотворна. Търсеха се конкретни варианти и възможности по същество без да се влиза в излишни спорове и пререкания.

Всички участници си тръгнаха от този национален семинар с нови идеи и още по-голямо желание за общата ни работа – въвеждане на децата в истините на вярата чрез учебния предмет „Религия”.


Дискусия: Десет години учебен предмет "Религия" - благословен път към нравствено съвършенство

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33yac 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]