Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

 MG 2109Празничен концерт по повод на Възкресение Христово се проведе снощи в старинния столичен храм „Св. София“. В него взеха участие Хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов и Камерен хор при БАН с диригент д-р Мария Вълчанова. Гост-солист във втория хор беше Никола Антонов.

Празничната вечер започна с въведително слово на о. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия и предстоятел на храм „Св. София“.

В обръщението си към гостите на концерта свещеникът подчерта, че „смисълът на християнския живот започва и завършва с Пасха“. По-натам той говори за смъртта, която присъства в битието на човека и надеждата за вечен живот, която Христос донася на хората. „Смъртта е неуспехът на човешкото битие. Затова дойде Този, който толкова обикна този свят, че се предаде на смърт именно тук и чрез своето Възкресение показа, че в Него има живот в изобилие“, каза о. Ангел Ангелов.

Празничната вечер продължи с изпълненията на двата хора, които допълниха пасхалната радост с талантливата интерпретация на църковните песнопения.

Към края на вечерта прот. Кирил Попов също говори възторжено способността на човека да изразява чрез музика своите религиозни чувства и да възпява Бога и Неговата благост и щедрост към нас.

Изпълнителите и на двата хора са известни и обичани от софийската църковна публика и концертът им премина с голям успех.

Снимки: Стефка Борисова

Хор „Св. Наум Охридски“:

 MG 2168

Ръководителят на хора Андрей Касабов:

 MG 2126

Камерен хор на БАН:

 MG 2205

Гост-солистът Никола Антонов:

 MG 2173

Диригентката на хора Мария Вълчанова:

 MG 2184

Заключителните думи в концертната вечер бяха на о. Кирил Попов:

 MG 2203

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wxx44 

Разпространяване на статията: