Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

IMG 5903Днес в старинния столичен храм „Св. София“ беше отслужено опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Богослужението оглавиха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. В заупокойната служба взеха участие: Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим Герасим, главен секретар на Св. синод, архим. Дионисий, свещеници от Западно- и Средноевропейска епархия, духовници от столицата.

В опелото, отслужено през Светлата седмица, скръбта от смъртта се смеси с радостта и надеждата на пасхалните песнопения. Това настроение носеше и словото на Негово Светейшество, в което той каза, че митрополит Симеон е преминал през дверите на смъртта, за да се представи пред Началника на живота. Патриарх Неофит подчерта, че новопреставленият владика е направил много за Западноевропейска епархия, трудейки се повече от половин столетие като достоен йерарх на Църквата.  

Предстоятелят на БПЦ припомни живота на митрополит Симеон като подчерта, че той е основателят на Западно- и Средноевропейска епархия, на която е първойерарх от 17 април 1986 г.  На 11 юни 2013 г. поради немощ той се оттегли от поста си. Цялото слово - тук.

Митрополит Симеон почина на 16 април т.г. в гр. Финикс, Аризона, САЩ и се наложи тялото му да бъде транспортирано до България, тъй като неговата воля, изразена приживе, беше да бъде погребан в монашеското гробище на Рилския манастир. Организацията по уреждането на документите и транспортирането на тялото на починалия митрополит бяха поети от клира и миряните на Западно- и Средноевропейска епархия като почит към делото на владиката. Митрополит Антоний беше поел ангажимент към своя предшественик, че ще изпълни волята му да намери вечен покой в Рилския манастир.

Погребението на митрополит Симеон в най-голямата света обител на България ще е утре от 11 ч.

IMG 5911IMG 5918IMG 5920


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wxa8r 

Разпространяване на статията: