Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (14 Votes)

44034Негово Светейшество патриарх Неофит не е давал разрешение за прекъсване на пасхалното богослужение от духова музика и фойерверки, заявиха от кабинета на предстоятеля на БПЦ. Той е бил поставен пред свършен факт с вече уговорено участие на гвардейците в богослужението и зарята.

Идеята и активността по организирането на нововъведението при празнуването на Възкресение Христово са на архим. Дионисий, който като нов предстоятел на патриаршеската катедрала искал да блесне с новаторски и запомнящ се подход към управлението на знаковия храм. 

Зарята и духовата музика не са били съгласувани със Св. Синод, стана ясно още на същия ден, но архим. Дионисий заяви категорично пред медиите, че "храмът е патриаршески" и "именно затова е съгласувал всичко с Негово Светейшество". 

Християните в "Св. Александър Невски" трябваше да изтърпят и друга неуместна идея на Разпети петък - тогава вместо църковните песнопения на хора на ставропигиалния храм литията с плащаницата бе съпроводена от ... траурния марш на Шопен, изпълнен от гвардейския духов оркестър.

Една от първите разпоредби на архим. Дионисий след встъпването му на новата длъжност беше въвеждането на туристическа така за влизащите в „Св. Александър Невски“. Тогава той отново използва авторитета на патриарха, за да оправдае действията си.

Св. Синод не е единодушен в отношението си към дейността на архим. Дионсий и нововъведенията му в богослужението. Някои от митрополитите заявяват, че на следващото заседание ще трябва да бъде обсъждано преместването му от патриаршеската катедрала, според други – няма да има реакция.

В същото време според Устава на БПЦ всякакви нововъведения в богослужението в патриаршеската катедрала, която е ставропигия, стават с одобрението на Св. Синод, а не на отделни архиереи, дори и на самия патриарх.

Разяснения по този въпрос дава Русенският митрополит Наум на сайта на епархията си. Там той прави някои уточнения относно това кой взема решенията, касаещи върховното управление на Българската православна църква и ставропигиите – Рилски манастир, Бачковски манастир, Троянски манастир, ПКСХП „Св. Александър Невски”, Софийска духовна семинария и Пловдивска духовна семинария, поставени под прякото ръководство на Св. Синод в пълен състав:

Съгласно чл. 5 от Устава на БПЦ: Българската православна църква – Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод;

Чл. 6 (1) пояснява още, че: Върховен ръководен орган на Българската православна църква – Българска Патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.

Съгласно чл. 9: Върховната съдебна и управленска власт на Българската православна църква – Българска Патриаршия се упражнява от  Светия Синод.

В чл. 5O от УБПЦ ясно се казва, че: Българският патриарх/Наместник-председателят на Светия Синод няма право да решава или извършва нещо по общите дела на Църквата без решението на Светия Синод и Светият Синод няма право да решава или извършва нещо без мнението на Българския патриарх/Наместник-председателя на Светия Синод.

Българският патриарх се ползва с първенство по чест пред всички архиереи на Българската православна църква – Българска Патриаршия (Чл. 49, § 2 от УБПЦ), но няма правомощията да взема еднолични решения, или да дава благословение за обстоятелства,  касаещи Върховното управление на БПЦ и ставропигиите, поставени под прякото управление на Св. Синод, без предварително решение на Св. Синод в пълен състав.

Снимка: Канал3


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wxa8u 

Разпространяване на статията: