Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

IMG 20141212 123624Днес беше огласено пред средствата за масово осведомяване съвместно обръщение на ръководствата на Българската православна църква и на Българската академия на науките. „Двете най-стари институции на третата българска държава”, както ги определи акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, с това обръщение се стремят да дадат надежда на българския народ в днешните трудни времена, когато хората имат нужда от надежда и опора. В навечерието на спасителното Христово Рождество те насочват вниманието ни към богочовешката личност на Господ Иисус Христос и от името на Църквата и на науката говорят за нуждата от вяра и добри дела, за да бъде животът ни по-смислен и добър. Ето и текста на обръщението: 

Скъпи сънародници,

братя и сестри,

В навечерието сме на един от най-светлите християнски празници  Рождество Христово, когато честваме рождението по плът на нашия Господ Иисус Христос  Сина Божий.

2014-12-12 1651В тихата спасителна светлина на наближаващия велик празник ние отправяме зов към всички наши сънародници, към всички българи в Родината и живеещите извън пределите й, защото „Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него” и „ако тъй ни възлюби Бог, и ние сме длъжни да любим един другиго” (1 Иоан. 4:9, 11).

Божествената любов, дарувана ни на Рождество Христово, ни задължава да благовестим за нея с делата си, с целия си живот. Около нас винаги има хора, които се нуждаят от помощ и подкрепа и нека, с вниманието си, с грижата си към тях да спомогнем светлината на радостта от Христовото Рождество да сгрее и техните сърца! Чрез засвидетелстваната от нас любов и до тях да достигне утехата, че Христос дойде на земята и ние вече не сме сами в този свят.

Нека дарът, който ще принесем пред Витлеемските ясли на Богомладенеца Христос, да бъде добрата ни воля към всички хора около нас! Думите на Иисус Христос „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Иоан 13:35) да бъдат ръководни за нас през всички дни на живота ни. Да свидетелстваме за нашата вяра с дела на любов и милосърдие към хората, на които им е тежко да преживяват, които страдат от нищета, болести или са самотни, които са в униние и отчаяние!

Да си спомним в светлината на Христовото Рождество за всички, които през тази година пострадаха от сполетелите страната ни трагедии – бедствените наводнения, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом и др. – и отново да насочим своето внимание и любов към тези наши сънародници в нужда и притеснение! Нека стените на отчуждението между нас паднат пред силата на действената любов към ближния, която ни се разкрива в деня на Христовото Рождество! Богомладенецът Христос да бъде наша обща радост и източник на надежда! Божествените истини, които единствени могат да преобразят живота ни и направят света по-добър, да бъдат наш главен ориентир и мерило за нашата човечност!

„Христос се ражда, славете Го!”

С любов и пожелания за здраве и всяко духовно благополучие и материално благоденствие,

Председател на БАН                                    Председател на Св. Синод

Акад. Стефан Воденичаров                        Неофит, Патриарх Български

Снимка: Двери


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d9cf 

Разпространяване на статията: