Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)

Утре, неделя, 19 януари 2014 г., в параклиса „Св. цар Борис на синодната палата ще се проведе каноничният избор за нов Неврокопски митрополит. След св. Литургия, която ще отслужи протосингелът на Софийска митрополия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, в олтара на параклиса Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодните митрополити един по един, по старшинство ще гласуват за един от двамата избрани на епархийския избор на 12 януари т. г. епископи Мелнишки Серафим и Браницки Григорий да бъде митрополит на мястото на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил (+ 16.11.2013 г.).

В избора освен патриарха ще участват още митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий и Варненски и Великопреславски Йоан. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който от миналия месец декември знаеше, че утре ще стане каноничният избор, но не се е завърнал в страната, няма да участва в гласуването, са решили тази вечер митрополитите.

Днес Св. Синод заседава от 18 ч. в синодната палата, за да прегледа документите от проведения на 12 януари избор. Докладът на наместника на овдовелия митрополитски престол, Видински митр. Дометиан, е бил приет, в документите не са намерени нередности, а и в указания в устава срок не са постъпили възражения срещу редовността на избора. Така се е стигнало до решението утре да се пристъпи към каноничния избор на Неврокопски митрополит.

Тазвечершното синодно заседание, шеговито определено от един всекидневник като „заседание по тъмно, е взело решение по казуса, който направи впечатление при предишния избор на 22 декември за Варненски и Великопреславски митрополит – гласуването от разстояние с предварително написана и изпратена бюлетина. Тогава не присъстваха пловдивският и берлинският владици, но бяха изпратили „гласа си в запечатан плик. Така техните гласове бяха зачетени. Сега обаче няма да се приеме бюлетината на владиката Антоний, която е пратена до канцеларията на Св. Синод. При това положение утре ще гласуват оставащите дванадесет синодни члена, като при евентуално равногласие ще надделее гласът на председателстващия, т. е. на патриарха, както предвижда изричният текст в член 63, ал. 2 от устава на БПЦ-БП за гласуванията на Синода.

Това заседание беше и първото, в което новоизбраният в края на миналата година (22.12.2013 г.) Варненски и Великопреславски митр. Йоан взе участие като пълноправен член на Синода. Нека му е честито!

Утре богослуженията в синодния параклис ще започнат, както следва: утринна от 7:30 ч. и литургия от 8:30 ч. Очаква се в 10 ч. да започне гласуването за Неврокопски митрополит. След края на гласуването Негово Светейшество ще обяви пред всички съдържанието на митрополитските бюлетини и съответно – крайния резултат, като ще съобщи името на новия Неврокопски митрополит.

Тъй като вотът до обявяването му остава таен, засега никой митрополит не е обявил своите предпочитания, макар наблюдатели да твърдят, че шансовете на кандидатите били изравнени, предполагайки предпочитанията на един или друг синоден член. Наистина, ще трябва да се изчака до утре (ок. 10:30 – 11 ч.), а дотогава „само молитвите за просвещение на митрополитите остават най-сигурното средство, коментират опитни църковници.

До обявяването на резултата в синодния параклис от патриарха двамата кандидат-митрополити ще се черкуват в патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски. А когато патриархът обяви, кой е избран, те ще бъдат извикани в приемния салон на втория етаж на синодната палата и там официално ще се съобщи на избрания, че вече с избора е станал Неврокопски митрополит и съответно – член на Св. Синод. Патриархът ще го поздрави, а новоизбраният Неврокопски митрополит ще произнесе първото си слово като митрополит. По традиция това са думи на благодарност и на обещание за усърдно служение на Църквата Христова.

Всички желаещи ще имат възможността да присъстват на богослуженията в параклиса и да проследят избора. Но все пак трябва да знаят, че утре се очаква да пристигнат за избора невиждан досега брой клирици и миряни от Неврокопска епархия. Според наблюдатели няколкостотин епархиоти с наети автобуси ще пристигнат сутринта пред синодната палата, за да присъстват на избора и да поздравят първи своя бъдещ митрополит. Поради ограниченото пространство в параклиса и коридорите на синодната палата вероятно повечето от тях ще останат навън да се молят усърдно и трепетно да очакват резултата.

Следобед от 16 ч. в старинния столичен храм „Св. София хорът на Неврокопска митрополия ще изнесе концерт от източноцърковни песнопения в чест на новоизбрания Неврокопски митрополит.

Според сведения от синодната палата въдворяването на митрополита в епархията ще се забави с няколко дена, понеже през седмицата Св. Синод ще проведе заседания и новият митрополит трябва да вземе участие в тях.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93kdc 

Разпространяване на статията: