Мобилно меню

4.8490566037736 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (53 Votes)

Преди броени минути Негово Светейшество Българският патриарх Неофит обяви резултатите от гласуването за нов митрополит на Неврокопска епархия. Това е Мелнишкият еп. Серафим.

Гласували са 12 членове на Св. Синод, като гласовете са разпределени по равно между двете кандидатури – на епископ Серафим и на епископ Григорий. В такива случаи гласът на Патриарха придобива по-голяма тежест и определя крайния избор.

За Мелнишкия епископ Серафим са гласували следните митрополити: Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Сливенският митр. Йоаникий, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Старозагорският Галактион, Ловчанският Гавриил и Варненският и Великопреславски Йоан.

Митрополитите Пловдивски Николай, Врачански Калиник, Плевенски Игнатий, Великотърновски Григорий, Видински Дометиан, Доростолски Амвросий са гласували за Браницкия епископ Григорий.

В изборите не участва Западно и Средноевропейският митр. Антоний, който е в своята епархия. Припомняме, че на вчерашното си заседание Св. Синод взе решение да не приема „дистанционно гласуване за митрополитските избори.

sabratia

Снимката по-горе е от facebook профила на Ангел Станоев. Очаквайте по-късно и фоторепортаж на „Двери.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93k4r 

Разпространяване на статията: