Мобилно меню

4.6682464454976 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (211 Votes)

DA4B1301Манастирът „Св. Йоан Рилски“ над софийското село (сега столичен квартал) Герман преди около 90 години е предаден за ползване от българската Зографска обител на Атон, за да се издържат светогорските ни монаси от приходите от имотите на софийския манастир. Така той става метох на Зографския манастир и игуменът на последния е игумен и на Германския манастир. Ако в манастира живее монах, той се води и. д. игумен.

След десетилетия на липса на зографски монаси в Германския манастир през последните няколко години в него се заселиха последователно двама такива монаси, предпочели да живеят в България, вместо на Атон. Междувременно назначеният от ефория „Зограф“ ефимерий архимандрит Теодосий, бивш игумен на Поморийския манастир, остана да живее и служи в Германския манастир, но не е брат на Зографския манастир.

Отначало от Зограф в Герман дойде йеромонах Пимен, който съумя да събере като редовни поклонници в обителта много православни богомолци. Те редовно се черкуваха, изповядваха и причастяваха в Германския манастир. След това обаче дойде от Зограф и йером. Висарион. Скоро той издейства писмо от манастирския събор на Зограф до Св. Синод с искане да се разреши служене в манастира по стария стил. За съжаление, независимо от твърдата практика чуждите църковни представителства да служат по календарния стил на местната православна църква, нашият синод прие това екстремно искане. В резултат на това поклонниците, събрали се около йером. Пимен, напуснаха манастира, а дойдоха старостилци. Междувременно йером. Висарион беше станал схимник с името Димитрий. Дори висши синодни служители станаха редовни посетители на старостилните служби, развиваше се и яростна пропагандна полемика срещу не-старостилците.

Сегашното развитие на нещата е един вид възстановяване на справедливостта. Надяваме се да се възстанови и редовният богослужебен живот в обителта, за доброто на всички, които търсят Бога и Неговата любов и милост далече от всякакви сектантски увлечения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua6c4 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж