Мобилно меню

4.6056338028169 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (71 Votes)
1_85.jpgЧерногорските напъни за самостойна нация и църква са много интересни. Като явление са от типа "нищо ново под слънцето". Но едва ли е без значение, че като автономна църква те започнаха с фал-старт преди петнайсетина години не къде да е, а в софийската църква "Св. Параскева", тогава бастион на родните разколници (можете да се досетите какво правителство имахме тогава). Сега поддържаната от държавната власт в Черна гора неканонична и непризната от никого по света църковна формация прави "мръсни номера" на майката-църква - Сръбската.

Ако човек рече да злорадства, ще напомни как същата църква и нейната държава създадоха една нация и църква в територията на кралство Сърбия (после Съюзна федеративна  република Югославия), за да я откъснат от родните й братя - българите и тяхната църква. Сега сърбите сърбат попарата на това, което сами въведоха в употреба.

Държавата в Черна гора си има своя политика, която ни е много позната, защото е все по един и същи модел внушавана. За нея няма православни ценности, има православни плакати, които трябва да заградят като параван държавнически, културен и не на последно място икономически недостиг. Това също не е непознато, особено като погледне човек у нас грижата на някои държавници за мощи и за църкви и манастири, в които самите те не вярват и в които се кръстят, само когато ги снимат. А пребиваването на нашия премиер през тези дни в Черна гора си е чиста случайност! 

Жалко обаче за изгонения свещеник. Защото едва ли ще е последният, щом някои са се поддали на този бяс.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcx4 

Разпространяване на статията: