Мобилно меню

4.925 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (80 Votes)

Две години от отнемането на българския храм в Букурещ

Да започнеш строеж на църква в Йерихон, уж имайки само устното съгласие на Йерусалимския патриарх, звучи наистина несериозно. Строежът на храм не е като да издигнеш палатка и след ден-два да си я сгънеш и прибереш. Как са могли румънците да започнат строеж на храм в Йерихон, който да продължава години наред, без да се притесняват, че нямат съгласие за строеж от страна на Йерусалимската патриаршия? За да се стигне до прекъсване на евхаристийно общение от страна на последната, представете си до каква степен са били обтегнати отношенията между Майката на църквите, както се нарича от древност тази патриаршия, и Румънската църква!

Спомняме си датата 29 май 2009 г., когато духовници, представители на Българската православна църква, понеже нямали специален писмен документ от страна на Българската патриаршия, не бяха приети на сериозно от представителите на Румънската патриаршия при приемане-предаването на храм „Св. пророк Илия” в Букурещ, използван от 1954 г. от българската църковна община (виж https://dveri.bg/content/view/9075/33/).

След като един от тези български духовници направи снимка в храма, юридическият съветник свещ. Киру Паул ултимативно застави снимката да бъде изтрита пред очите му. Нарушавали се били неговите права!

Въпросът е: след като така добре владеят правото тези румънци-църковни юристи, с поведение неподобаващо за духовници, как са могли с чисто сърце и спокойна съвест да започнат строеж на техен храм в юрисдикцията на чужда патриаршия?

Отговорът не е труден за откриване. Истината е, че Румънската православна църква във всяко едно начинание е силно подкрепяна от румънската държава, която с помощта на църквата преследва своите неприкрити шовинистични интереси.

Нас обаче ни засяга състоянието на българската църковна община в Румъния. Точно преди две години официалният представител на Българската православна църква в Букурещ, ик. Петър Тотев, беше подложен на неописуем натиск от страна на Румънската патриаршия посредством непрекъснати заплашителни телефонни разговори и ултиматум за напускане на храма. Дори е била получена заповед от съдия-изпълнител за незабавно освобождаване на българския храм. Под претекст, че ще правят албум с храмовете в румънската столица, фотограф на Румънската патриаршия прави пълно заснимане на инвентара на храма. Храмът уж бил в напреднала фаза на деградация и се нуждаел от спешен ремонт - ремонт, който вече две години не е започнал. Обещаваха да построят в двора на бившия руски храм „Св. Николай”, сега водещ се студентски храм, помещение за събиране на българите – и помен няма от такъв строеж, а българите и доднес стоят на крак в двора на храма по време на св. Литургия. Място за тях в храма няма, все пак неговото основно предназначение е да обгрижва студентите от Букурещкия университет. Смесеният църковен хор "Nihil sine Deo" на бившия българския храм "Св. Илия", съставен от професионалисти, не беше допуснат да участва в богослуженията в частично използвания днес от сънародниците ни храм „Св. Николай”.

Това поведение, естествено, няма нищо общо с желанието за поддържане на двустранни отношения между православни сестри-църкви. И кога настъпи кулминацията на това предателско събитие? Точно на Велики четвъртък 2009 г., когато Юда предаде Христос.

Но ето, че Бог забавя, но не забравя. Или както казва народът: „каквото повикало, такова се обадило”.

Пълно мълчание запазиха многобройните румънски църковни медии относно представянето на новия представител на БПЦ в Букурещ - прот. Йоан Иванов.

Представителят на Румънската патриаршия в Светата земя архим. Йероним Крецу бива низвергнат от Йерусалимската патриаршия. Освен прекъсването на евхаристийното отношение на Йерусалимската патриаршия с Румънската патриаршия това низвержение вече е като капак на всичко. Ето, че Румънската патриаршия беше настъпена по кокалчето и получи своето заслужено. Защо? Защото архим. Йероним Крецу, както казват запознати, е наречен за викарен епископ на Букурещката архиепископия отпреди няколко години. Условие за неговото предстоящо ръкополагане за епископ е било намирането на средства за доизграждане на румънски храм в Йерихон и неговото пълно завършване.

Това като че ли е малко, та секретарят на Св. Синод на Румънската ПЦ еп. Киприян Къмпински в прессъобщение за проблема с прекъсването на евхаристийно общение с Йерусалимската патриаршия дава за пример съществуването на български храм в Букурещ (https://dveri.bg/content/view/13299/33/) (http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie/patriarhia_romana_doreste_reconcilierea_3793.html).

И понеже явно (не)съществуването на български храм в Букурещ се използва само преднамерено, можем да дадем пример за братски отношения между православни сестри-църкви наличието на предоставен храм за нуждите на българите в Атина, за чието придобиване не е имало безброй официални срещи и молби. Българите в гръцката столица свободно се молят на роден език.

Да бъдеш отхвърлен от евхаристийно общение с Майката на църквите, Йерусалимската патриаршия, не е малко. Има върху какво да си помислят и отхвърлените!

На втората снимка: Архим. Йероним Крецу на храмовия празник на катедралата "Св. апостоли Петър и Павел" в Силистра с местния митрополит Амвросий на Петровден 2010 г.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcu6 

Разпространяване на статията: