Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2017 07 29 1737Разказ на очевидец

Във връзка с празника Успение на света Анна се заинтересувахме от единствения храм в България, носещ името на майката на света Богородица – света Анна. Той е в село Гърмен, център на община, на 7-8 км от град Гоце Делчев. Жителите на това село, станало печално известно през последните две години с т. нар. „квартал Кремиковци“, са известни със своята привързаност към православната вяра. Те имат стара църква „Свети Георги“ от 19 век, но заради свлачище се е пропукала и не може да се служи там. Така решили да построят нова църква.

Времената обаче били трудни, хората на село са с твърде ограничени възможности да съберат пари за голям храм, но с помощта и на общината, и на Дирекция „Вероизповедания“, и на Неврокопска митрополия, както и на много местни жители за няколко години я завършили. Тогава, както си е редно, отишли да искат благословение от Неврокопския митрополит Натанаил (+2013 г.) църквата да се освети и да се посвети на св. великомъченик Георги. Но пък в гърменския квартал Заграде (някога отделно село) има действаща църква, също посветена на св. Георги, където и сега служат и се черкуват през седмица.

Какво станало при тази среща с митрополита, ето разказа на очевидец на случката:

„Гърменчане дойдоа у манастиро „Свети Гьорги“ до Хаджидимово и настоява́ха владиката да им освети цръквата на името на свети Гьорги. Он им беше казва́л, че не е добре и новата цръква да е на името на свети Гьорги, защо в епархията има толкова цръкви на негово име – кога ке иде владика у Гърмен да им служи на празнико?! „Да я кръстите на света Анна, майката на Пресвета Богородица, та да идва всяка година владиката при вас!“ – кажа́ им дедо Натанаил. А они: „Ама ние сме си решили да е на свети Гьорги!“ „Е, тогава защо сте дошли да ме питате? Щом ме питате, „Света Анна“ да я кръстите!“, отсече дедо владика. И они кандиса́а. Така се кръсти цръквата на света Анна“ и владиката я освети во 2004 година“.

Кратък и интересен, автентичен разказ на местен човек, свидетел на тези събития през 2004 г. Постарахме се да запазим и особеностите на говора му. Така България се е сдобила с църква на името на света Анна.

Нека по нейните молитви пречистата й дъщеря Пресвета Богородица се застъпва за нас пред своя Син!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/upkrp 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики