Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

heatНяма как, лятото все пак най-сетне дойде и у нас. Политиците, включително и новоизпечените държавници, са в ленив, пардон – летен режим и не произвеждат кой знае какви новини. А без новини ние, медиите, загиваме. И затова трябва да ги измисляме. Така се стигна и до потока от информации, интервюта, мнения и контра такива за криптата под патриаршеския храм „Св. Александър Невски”. Заредиха се дежурните обвинения срещу БПЦ, че тя си иска криптата, а не може да я стопанисва, че не може да си опази другите храмове и пр., и пр. Сигурно има по малко истина в разните твърдения, но малкото истина е много далече от „истината, само истината и цялата истина”, както законът ни задължава да се кълнем пред съда.

А истината е, че криптата е неразделна част от Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”, съответно част от мазето му, която е взета, отнета е по силата на атеистичните принципи и действия на една отречена власт. Онази власт, която е отречена и отричана от всички правителства през последния четвърт век, но… чиито похвати все пак удобно се използват и до днес, а вероятно и от утре нататък.

Иконите и другите свещени предмети, които се пазят и излагат в криптата, са предмети на православната християнска религия и също са отнети неправомерно от храмовете и манастирите на Българската православна църква – Българска патриаршия. Като такива те също трябва да се върнат на БПЦ-БП. Но преди всичко трябва да се върне и криптата, в която те се съхраняват. А заедно с нея трябва да се учреди собственост на Църквата ни над църквата й – т. е. „Св. Александър Невски”. Ясно и просто! И летните жеги не могат да оправдаят недоброжелателното отношение на държавата ни, която – Божем! – е демократична и правова, поне по твърденията на държавници и политици.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/963f8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб