Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (75 Votes)

2021 8 29Парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО. Проектите са на „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, като с тях се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран транспорт.

Остър спор предизвика възможността българският патриарх да не бъде охраняван от НСО.

„Как патриархът е важен за националната сигурност? Каква част от националната сигурност е той? Източното православие ще спре да съществува ли? За радост на всички и най-вече на българския данъкоплатец специализиран транспорт или охрана на религиозен водач – просто намирам за безобразие това!“, каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Ген. Емил Тонев, който е началник на НСО заяви: „Аз предлагам да се обмисли възможността да има възможност този човек да бъде охраняван. Православието е религията в Конституцията. Оттам нататък считам, че патриархът е символ на държавата. Но след като вие го приемате по друг начин гласувайте го и го махнете“, каза той пред депутатите.

Симеон Славчев от МИР заяви на страницата си: „Личното ми мнение е, че за сигурността на Българския патриарх трябва да отговаря НСО. Това е принципна позиция и не защото духовният водач на българската нация има нужда от охрана, а защото така е редно (принцип). Моля българските граждани да обърнат сериозно внимание на поведението на Николай Хаджигенов и негова парламентарна група – „Изправи се.БГ!“, които целенасочено рушат традиционните български ценности, моралните и духовните устои на българската нация, които са съхранили България през всички тежки години и векове…“.

Патриарх Неофит не е искал да бъде охраняван от НСО, са заявили от канцеларията на Св. Синод за „24 часа“ след изказването на Николай Хаджигенов, че църквата има възможност да му осигури транспорт. Още патриарх Максим е отказал охрана от НСО по времето, когато службата не е била регламентирана със закон, и е ползвал само специализиран транспорт.

По-голямата част от депутатите обаче не са съгласни с Хаджигенов. Според Николай Радулов от ИТН се очакват „вълни от тероризъм, което прави водачите на православието застрашени лица“.

Според новите текстове на Закона за НСО, службата трябва да охранява само президентa, премиерa и председателя на Народното събрание. Извън кръга на охраняваните лица остават главният прокурор, президентската администрация, съпругата на президента, членовете на Министерския съвет, кметът на София и българският патриарх (макар според държавния протокол на Р. България той да е поставен на 5-о място след президента, председателя на НС, премиера и вицепрезидентаь б. р.).

* Източник: Християнство.бг.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/894kd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст