Мобилно меню

4.9142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (175 Votes)

ШевкуновПсковският митрополит Тихон (Шевкунов) публикува видеобръщение към клира и вярващите в своята епархия в условията на влошаване на пандемичната ситуация в страната. В нея духовникът, сочен като възможен бъдещ патриарх на РПЦ, призовава християните да се страхуват от духовните „нано-чипове“ на лъжата и дезинформацията за ваксините, които объркват хората и хвърлят душите им в смут. Ето и текста на обръщението:

„Индийският щам поразява хората много агресивно. Както някога смъртоносната едра шарка е била спряна с ваксинация, включително и в Русия (Екатерина Втора е била една от инициаторките за ваксиниране още през 18 в.), така и днес нищо няма да спре тази болест освен ваксината.

Сега у нас ваксинирането е доброволно. Това е позицията на държавата и трябва да я приемем като даденост. В началото на 20 в. в Подмосковието умряха голям брой старообрядци. В Гуслици – така се е казвала местността. Те са отказали да се ваксинират срещу шарка, защото са смятали, че това е печатът на антихриста. И ако членовете на Руската православна църква са били ваксинирани и са останали невредими, то между тогавашните старообрядците в Подмосковието са загинали хиляди.

И днес, както и преди, единственото реално средство за борба с епидемията са ваксините. Но все по-силно се чуват гласове, че ваксините, в частност руските ваксини срещу COVID-19 са опасни. Опасни и от духовна гледна точка, и от медицинска.

Нека си спомним колко неща представяха като духовна опасност през изминалите няколко десетилетия: новите паспорти, картите на московчани, личният идентификационен номер, пенсионните удостоверения. Нашият старец Йоан Крестянкин, когато видя тази буря от съмнения и раздори, надвисваща над Църквата, написа множество писма до своите духовни чеда, записа и видео-обръщение. И навсякъде повтаряше едно и също, което би трябвало да бъде напълно очевидно за православния християнин:

„При съвременните технически възможности може тайно и явно всички народи да бъдат запечатани с „номера“, „чипове“ и „печати“. Но те не могат да навредят на човешката душа, ако няма съзнателно отричане от Христос и съзнателно поклоненине на врага на Бога“.

А на друго място пише:

„Печатът ще бъде поставен едва след личното отричане на човека от Бога, а не с измама. Измамата е безсмислена. Господ има нужда от нашето сърце, което Го обича“.

Въпреки че четем това и в Св. Писание, и в житията на светците – а именно, че мъчениците не просто получавали някакъв печат на езическите богове или кесаря, но искали от тях съзнателно да се откажат от Христос, ние продължаваме сами да си създаваме идоли: паспорти, чипове и др. Тук се случва особена, коварна и страшна подмяна: православните хора сами си създават бездушен идол и твърдят, че именно той, а не Христос е краеъгълният камък на нашето спасение…

О. Йоан Крестянкин изрече удивителните думи, които за нас, неговите духовни чеда, остават пътеводна звезда при много и сложни обстоятелства:

„Главното в духовния живот – вярата в Божия промисъл и разсъждението със съвет“.

Разбира се, човек е свободен да слуша онзи, когото смята за нужно, свободен е да постъпва така, както смята за нужно, и това е напълно правилно. Нашият личен опит и разсъждение са нашите главни ориентири в тази тежка ситуация.

Лично мога да кажа за себе си, че още в края на август си сложих ваксина срещу COVID-19 „Спутник-V“. Нищо не забелязах. Познавам добре още от детството си института „Гамалеи“, където беше създадена тази ваксина. Моята майка, Царство ѝ небесно, през целия си живот работеше в този институт и аз познавах и познавам нейните ученици и съратници. Абсолютно съм убеден, че това са отговорни и високопрофесионални хора, истински патриоти на нашата родина. През април обаче нивото на антителата ми падна толкова, че ме посъветваха да се ваксинирам още един път и ето, съвсем наскоро, преди десет дни, лекарите ме посъветваха да се ваксинирам и трети път. Те ми обясниха, че днешният индийски щам на вируса е много агресивен. И той преодолява даже средното ниво на един нелош имунитет. Само високият имунитет е способен да защити човека от тази болест. Нито втория, нито третия път имах някакви последици. Познавам много хора, които се ваксинираха и реваксинираха и с други ваксини.

Задават много въпроси по повод ваксините и конкретно за „Спутник-V“. Главното смущение е, че този препарат бил създаден, както казват, на основата на абортивна тъкан. Ръководството на института „Гамалеи“ отговори на въпроса на Московска патриаршия по този повод. Те казаха, че наистина през 1973 г., когато се е създавала ваксина, като хранителна среда (както аз го разбирам), е била взета частица от неродено и пометнато дете. Но те казват, че сегашната ваксина няма никакво отношение към тогавашния прототип на ваксина. Онези опити са се провели в Нидерландия през 1973 г. И ето какво е интересно. Законово абортите там са били разрешени едва през 1984 г., т. е. десет години след тези експерименти. Експериментите, разбира се, са били официални. Затова е практически невъзможно да допуснем, че е бил използван незаконен изкуствен аборт. По-скоро това е било помятане на плода. Но ще кажат: дори и така да е, това също е ужасно. В медицината има много и различни случаи. Злосторници прострелват в главата млад човек и лекарите взимат органите на починалия: сърце, дробове, бъбрек и ги присаждат на болни хора. Благодарение на този умрял човек хора оздравяват, живеят.

Прекъсването на бременността на една жена през 1973 г., разбира се, е нещастие. Но това, че този младенец, вместо да бъде изхвърлен, е послужил за това милиони хора да запазят своя живот, да създадат лекарства, запазващи живота (навярно не само ваксините, но и други) – тук не можеш да кажеш, че всичко е еднозначно. Естествено, че абортите не бива да се оправдават. Тук обаче не става дума за това. Мисля си, че недоброжелатели сега ще ме обвиняват и в това. Не говоря, разбира се, за това. Историята на създаването на ваксините обаче е именно такава.

Трябва да разберем: наистина се води трета световна война. Изливат срещу нас огромно количество дезинформация – провокационна и диверсионна. За лекарите е една информацията, за свещениците и православните – друга и т. н. Да не говорим за огромното количество слухове, сплетни, непроверени факти. Както казваше нашият забележителен руски публицист Иван Солоневич, имайки предвид събитията от февруарската революция, „Русия беше съсипана от клюките“. И днес много хора биват погубени от сплетни и клюки.

Мнозина казват, че уж с ваксината се вкарва някакъв чип, наночип и т. н. Не знам дали това е така или не, но това могат да твърдят само сериозни учени. Аз обаче със сигурност зная, че съществуват духовни „наночипове“. Те най-радикално влияят на човека и на хората около него. Хората сами създават или получават отвън като информация този духовен, интелектуален „нано-чип“: „В никакъв случай не се ваксинирай – понеже така и така. Антихриста, ще се разболееш и т. н.“. И предават този „нано-чип“ от себе си към другите хора подобно на зараза, като инструмент за масовата психоза. И хората в буквален смисъл се заразяват с тези „нано-чипове“, които в този случай вече не са неутрални по отношение на съзнанието и душата. Те наистина поразяват и душата, и ума на човека. Превръщат го в подобен на зомби. Такъв човек започва агресивно да разпространява около себе си тази информация и смята за свой дълг, просто мира не му дава, задължително да съобщи тази информация на своя ближен, да го зарази, ако може така да се изразим, с този духовен нано-чип. Това са някакви ръкотворни бесове, които хората си предават един на друг. А след това се оказва, че информацията не е проверена, че всичко това е безмислица.

Спомням си как в началото на епидемията ме наричаха какъв ли не – само защото казвах, че COVID съществува наистина. „Няма никакъв ковид, няма никаква болест, всичко това е глупост“ – се чуваше отвсякъде. Помним всички това. След това стана ясно как стоят нещата всъщност.

Хората, които започнат да разпространяват такава информация, трябва да разбират своята огромна отговорност. Трябва да разберат и това, че самите те се превръщат в агенти на влияние на онова същото задкулисие, което по техните думи се стреми да унищожи народа. Правят всичко, за да отвърнат хората от реалната и безопасна защита, от ваксиниране.

О. Йоан Крестянкин казваше за духоното състояние на хората, в които са посети подобни плевели на лъжата: объркване, смут, бъркотия. Ето какво е в душите на тези хора.

Отговорността е нещо много важно. Хората, които безотговорно разпространяват подобни измислици и слухове, ми напомнят на истинските агенти на влияние, които работеха не за благото на Божия народ, не за благото на руския народ, а на врага. Те правят всичко възможно смъртта и болестта да се разпространяват в нашата земя. Разбира се, ще кажат: „Не е вярно, не го искаме“. Но по делата ще ги познаете.

Като архиерей на Псковска епархия, който носи отговорност за повереното ми от Бога паство, аз, разбира се, безусловно благославям да се вслушате във всички препоръки на националната здравна служба на Русия и да си направите профилактични ваксини срещу смъртоносно опасната болест – COVID. Поемам отговорност за тази препоръка и, разбира се, ще отговарям. Нося отговорност пред своето паство. Смятам, че това е справедливо. Времето на празните думи свърши.

В същото време обаче съм длъжен да кажа, че свещениците (в нашата епархия не са много, но ги има), които настройват своето паство и познати срещу ваксините, също трябва да носят отговорност за това. Разбира се, че това е тяхно мнение. Те го смятат за правилно. Ваша работа е това. Ако обаче, не дай Бог, някой от тези, които не си е направил ваксина, защото сте го разубедили, се разболее тежко или умре (а в болницата ще разберат, че не са се ваксинирали именно защото не ги е благословил един или друг свещеник, а човекът ще обяснява и на лекаря мотивите си) – та ако нещо подобно се случи, такива свещеници или монаси трябва да носят пълна канонична отговорност за своята постъпка. Смятам, че това също е справедливо“.

Източник: Правмир


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ar3r 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum