Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (90 Votes)

full 15921179342oIHszbnAHFgFE6t9Ul14IsPdML9yeOnWJKtTAptНай-известният котарак в Псковска област в Русия се казва Владика. Неговите „владения“ сe простират на територията на Псковско-Печорската св. обител, един от най-големите и древни мъжки манастири в Русия. Стопанинът на пухкавия красавец също е владика – Псковският и Порховски митрополит Тихон (Шевкунов), който е и игумен на манастира. Котаракът има профил в Инстаграм и повече от шестнадесет хиляди последователи, които се увеличават с всеки ден. Те следят публикациите на Владика и оставят хиляди лайкове и стотици коментари.

Котаракът идва в манастира преди близо година като подарък за игумена. Тогава то е едногодишно коте, но бързо се превръща в постоянен спътник на митр. Тихон. Рижият мейн-кун присъства на всяко манастирско съвещание. Разрешава му се да се изляга на масата сред важните документи или да се изтяга в архиерейското кресло. Котаракът посреща стопанина си след богослуженията или командировките. При това митр. Тихон има алергия към котки, но не и към Владика.

2021 06 29 23 37 59„Когато владиката работи, котаракът винаги е наблизо. За щастие се оказа, че мейн-куните имат хипоалергична козина. Както казва самият владика Тихон, котаракът е по-сериозен от него самия. Животинчето обича да излиза на архиерейското балконче и да гледа ставащото на Успенския площад на манастира. Владика Тихон взима рижия си приятел, когато пътува по работа. Веднъж дори летя със стопанина си до Москва със самолет и за изненада на всички се държа много спокойно“, разказва секретарят на митр. Тихон о. Антоний, който води блога на манастирския котарак.

Една от най-популярните снимки там е тази на двамата владици. В коментарите към нея се посочва, че домашният любимец много прилича на стопанина си. Една от най-интересните истории е как котаракът е получил името си. Митр. Тихон пробвал различни имена, като го викал с тях. Опитал с Послушник, Викарий, Килийник, но рижият дори не се обърнал. Но щом чул Владика, веднага подскочил, разказва о. Антоний.

Котаракът може да се разхожда на територията на целия манастирски комплекс, но не му е разрешено да влиза в нито един от десетте храма.

umCBhS38pfsВ профила си в Инстаграм котаракът се изявява и в ролята на прессекретар: разказва за църковните празници, посещава базара на манастирския площад, кани гости в светата обител. Рижият красавец се занимава и с благотворителност, неговите онлайн приятели даряват за каузи, посочени от Владика. Сред тях е и финансовата подкрепа за приют за котки.

„Ние имаме официален акаунт на манастира със сериозна информация, разказва о. Антоний, а профилът на Владика е за по-широк кръг читатели, които предпочитат по-олекотено съдържание“.

Чрез разказите и видеата на котарака Владика много хора се запознават с живота в Псковския манастир, празниците, християнските обичаи и дори предприемат поклоннически пътувания до там. В профила в Инстаграм се посочва, че акаунтът на котарака на Псковския митрополит се поддържа от секретарите в „свободното“ им време.

Източник: ТАСС

Снимки: Инстаграм _vladyka_the_cat_

2021 06 29 22 56 022021 06 29 22 56 022021 06 29 22 56 02


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ah6a 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики