Мобилно меню

2.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.83 (36 Votes)
320 джамии са построени през последните 15 години в България. Общият брой на мюсюлманските храмове в държавата е 1050, от които 950 са функциониращите в момента. Според бившия началник на кабинета на ексглавния мюфтия Селим Мехмед Николай Панков само през тази година са построени 15 нови джамии, предстои откриването на още 5. Според последното преброяване на населението от 2001 г. като мюсюлмани са се определили 966 978 човека. В същото проучване обаче е посочено, че реално у нас живеят 758 000 мюсюлмани. За сравнение: 23 са новоосветените църкви през 2005 година в България. Православните храмове -­ църкви, манастири и параклиси общо в страната ни са 3750. Според данните от преброяването от 2001 г. определилите се като християни са 6 552 751 човека.

Най-големият мюсюлмански храм в страната е шуменската Томбул джамия, построена през 1744 г. Само на територията на областите Варна, Силистра и Добрич има 126 джамии. Бумът на това строителство е в началото на демократичните промени през 1990 г. В обезлюдени райони на страната има построени множество джамии, които на практика са неизползваеми.

Интересен е въпросът: кой финансира изграждането на мюсюлманските храмове. По Закона за вероизповеданията регистрираните вероизповедания имат право на свое имущество, както и на средства, набирани и чрез държавни субсидии, дарения и завещания.

В ДПС си имат човек, който се занимава с вероизповеданията -­ това е депутатът Ахмед Юсеин, той е и зам.-шеф на парламентарната комисия за правата на човека и вероизповеданията. Юсеин би трябвало да е наясно с процеса на изграждане на джамиите, включително и с тяхното финансиране. "Движението за права и свободи не участва във финансирането на джамии в страната. Това е работа на Главно мюфтийство, попитайте там." Това бе единственият отговор, който Ахмед Юсеин даде. Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан също отказа отговор на запитване дали партията по някакъв начин спонсорира изграждането на джамии в България.

В началото на ноември народният представител от ДПС Йордан Цонев откри мюсюлмански храм във варненския квартал "Аспарухово". Тогава пред "Монитор" той каза, че храмът е построен за 6 месеца и са изразходвани 240 000 лв. По-голямата част от средствата били дарени лично от него. Останалите, според изявленията на Цонев, са дадени от ДПС. "Обичам да правя духовни неща и затова ще открия и църква в същия квартал по Коледа", зарече се тогава Йордан Цонев. Дали ще стане, е друг въпрос.

Лидерът на младежката организация на ДПС Салиха Емин пък разказа, че Ахмед Доган често правел дарения за ремонт или градеж на нови джамии на турската общност. Но не можа да отговори откъде идват парите на шефа ­ при положение, че почти цялата му депутатска заплата се удържа за глоби, заради неходенето в парламента. Според негови съпартийци лидерът на ДПС взема максимум 300 лв. месечно като депутат, останалото отива за глобите. Преди две години обаче Ахмед Демир Доган даде 200 000 лв. лични средства за реконструкция на светилището на алианите Демир баба теке. По-рано по програма ФАР са осигурени 240 000 лв. за външна реставрация на мюсюлманското светилище.

Единственият, който без проблеми говори за финансирането на мюсюлманското храмово строителство, е Николай Панков,­ началник на кабинета на бившия главен мюфтия Селим Мехмед. Според Панков парите за джамиите идват от външни и вътрешни спонсори.

Външните дарители обикновено са арабски фондации. Те контактуват с ДПС и Главното мюфтийство. Миналата седмица султанът на Оман дари 240 000 евро за реставрацията на шуменската Томбул джамия. Фактът беше обявен и от правителствената пресслужба. Дарението беше прието от премиера Сергей Станишев. Даренията на арабите обикновено са между 120-140 000 долара.
Най-скандална от всички арабски фондации е саудитската "Ал уакф ал ислами". Тя беше обявена от ЦРУ за организация, за която има данни, че финансира ислямски терористи. Ислямската фондация е свързана с управляващата кралска фамилия в Саудитска Арабия.

Според Николай Панков "Ал уакф ал ислами" е осигурила средства за строежа на 6 джамии в Разградско. Той твърди, че фондацията все още функционирала и поддържала топли отношения с Движението за права и свободи.

Към външните спонсори спадат и парите, идващи от Турция за реставрация на сгради, които турското министерство на културата смята за паметници на културата.

Вътрешните спонсори на фондациите са даренията от мюсюлманите или ДПС. Хората на Доган обаче са свикнали да не дават лични пари и предпочитат да осигуряват бюджетни средства за ислямските храмове, твърди бившият началник на кабинета на Селим Мехмед. Така например за мюсюлманското светилище на алианите край момчилградското село Биволяне са осигурени 2 млн. лв. бюджетни средства миналата година. Предвижда се да бъде направена пълна реставрация на хълма, както и изграждане на път до алианското светилище. Хълмът се посещава и от християни заради поверието, че водата там лекува различни болести.

Силен медиен отзвук получи желанието на турската партия да изгради паметник за поробителя на Родопите Енихан баба край смолянското село Давидково. Седемъгълната бетонна сграда се извисява на връх Свобода в община Баните. Енихан баба е известен като турският завоевател, избил 100 000 българи и потурчил Родопите.

Храмът на родопския поробител прилича на бункер с купол, като на всяка от страните си има прозорец от алуминиева дограма. Разрешението за строителството е дадено от бившия областен управител Димитър Палагачев през 2004 г. Твърди се, че това е станало срещу даденото му от ДПС обещание да запази поста си след изборите. Постът обаче получи друг.

Култовата сграда се нарича "тюрбе" или "теке", вътре има празен саркофаг. Сградата е построена само за няколкото месеца през лятото на 2004 г. Лично Ахмед Доган се ангажира с построяването на храма на Енихан баба. А средствата за градежа са осигурени от бюджетния излишък за миналата година. Строителството съвпадна с това на пътя Давидково-Манастир, за което бяха отпуснати 2,8 млн. лв. Срещу желанието на ДПС за възвеличаване на Енихан баба се обяви цялата смолянска общественост, включително и областният мюфтия.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k4wy 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж