Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Vartolomei.jpgЦариградският патриарх Вартоломей избра Истанбул за място на провеждане на събора, който трябва да реши въпроса за обявяването за вакантен на престола на Кипърската църква. Предстоятелят на Кипърската църква Хризостом вече няколко години не може да изпълнява задълженията си поради болестта на Алцхаймер.

Вестник "Cyprus Mail" съобщава, че кипърските йерарси, които преди няколко дни отправиха молба към патриарх Вартоломей да свика разширен синод, му предложиха три места за провеждането на форума: в Антиохийската или Йерусалимската патриаршия, в Кипър или в Истанбул. Патриарх Вартоломей избра последния вариант и обяви, че е съгласен да свика разширен синод след Великден следващата година, като покани и представители на другите православни църкви.

Но окончателното решение по този въпрос принадлежи на Синода на Цариградската патриаршия, който ще заседава на 23 ноември.

Цариградският патриарх не може да отиде на Кипър по политически причини. На официална Анкара едва ли ще се хареса турски гражданин да посещава гръцката част на Кипър.

Претенциите на патриарх Вартоломей да свиква и ръководи християнски форуми в Турция в качеството си на Вселенски патриарх предизвикаха нова вълна на недоволство на турските националисти от "Сивите вълци".

"И това ще отмине", казал патриархът при вида на събралите се демонстранти на входа на патриаршията във Фенер, квартал на Истанбул, които скандирали лозунги срещу патриаршията, САЩ, ЕС и турския министър-председател.

След края на демонстрацията срещата на патриарх Вартоломей с кипърските йерарси се състоя, въпреки протестите на митингуващите.

Турция не признава "вселенския" титул на патриарх Вартоломей и това стана предмет на критика в доклада на САЩ за религиозните свободи в света.

Интерфакс

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kh9p 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб