Мобилно меню

4.8222222222222 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (45 Votes)

 MG_1306Новината за наречението на архимандрит Дионисий за епископ предизвика вълна от емоционални отзиви в социалните мрежи и форумите. Публикуваме в нашата рубрика „Избрано от форумите” някои от тях.

Petros: „Срам и позор за БПЦ!”.Това е изразът, който най-често използват църковните люде в коментарите и мненията си във форумите и социалните мрежи по повод на поредното скандално решение на Св. Синод на Българската православна църква.

След всички скандали, които разтърсиха Църквата и дори обществото ни в последно време, ето, че висшият клир (или по-скоро част от него) вместо да си вземе поука и да започне да се отнася отговорно, особено по отношение на кадровата политика, внася нов смут сред вярващите (и то отново по време на Рождественския пост), като предлага за епископ да бъде ръкоположена една доказано компрометирана, дискредитирана и одиозна личност – печално известният (предимно с архонтските афери, но и не само) архим. Дионисий Мишев. Забележете при какви условия е взето това решение: при отсъствието на двама митрополити, единият от които (Варненски и Великопреславски Йоан) не е отсъствал нито от държавата, нито даже от столицата, а е бил зает с посрещането на руската църковна делегация, пристигнала в България по повод 100-годишнината от освещаването на руската църква „Св. Николай” в София. И за капак, всичко това става по почин и с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

За съжаление това не е прецедент в БПЦ, а едва ли не вече традиция през последните години. Трябва ли отново да споменаваме имената на тотално компрометирани епископи като: Павел Левкийски, Борис Агатоникийски (Бачковски) и други подобни, за да се убедим, че това е своего рода тенденция, при това не от вчера? Излиза, че, за да станеш епископ на БПЦ, нямат значение добродетелният живот, монашеският подвиг в манастир и богословската ерудиция, а единствено църковната фарисейщина, нагаждачеството, финикийските знаци и (не на последно място) връзките със съмнителни лица, организации и структури.

Кратката констатация, която може да се направи, е следната: вече е пределно ясно, че освен в държавата задкулисието съществува и в Църквата и то отчетливо; и че освен Делян Пеевци си имаме и Дионисий Мишевци; и че въпросът „Кой предложи…?” продължава да е актуален особено в църковен контекст. И ако заради скандалите в държавата гражданите излизат на улицата и протестират, то и църковните хора (лаосът) в такива ситуации могат и са длъжни да изразят своето несъгласие като предприемат единственото правилно от канонична гледна точка действие – да се съберат в уречения ден и час на мястото, където ще се проведе епископската хиротония на въпросния архимандрит, и да извикат трижди: НЕДОСТОИН!!!

πατήρ άγγελος: Явно в БГ всеки може да бъде епископ. Т. н. синодални старци наясно ли са с въпроса за епископското служение или трябва да им се дават уроци по църковна еклезиология? Може да звучи грозно, но този акт е гавра с благодатта на Светия Дух. Хиротония по предложение на патриарха!!! (Оставям го без коментар) Хайде, хаирлия да е, а следващият „епископ” Харалампий да е името му – така екшънът ще бъде пълен!

В. Жеков: Ако някоя от последните хиротонии бяха наричани „селски”, „провинциални” или „тайни”, сега вече имаме нов вид хиротония за епископ – „паркетна”. Нима Светият Синод мисли, че нашата памет е толкова къса, или пък тяхната памет така е окъсяла...!?

E. Tashkov: За едни е важно да спасят душите си, пасейки овците Христови, а за други – да растат в административната йерархия.

R. Roussanov: Дионисий вероятно дори не знае, към кой манастир се числи. Ако на този човек му дадат да пасе овци – те сигурно ще се разбягат, а той иска да бъде пастир на хора! Големите нелицеприятни въпроси са: кой и защо държи този псевдокалугер изобщо в Църквата, да не говорим за Светия Синод? Какво е мотивирало патриарх Неофит да „поиска от синодалите старци архимандритът да бъде ръкоположен за епископ, за да го назначи за свой втори викарий”. Стара истина е, че не е виновен този, който яде зелника, а този, който му го дава – тоест всички гласували за тази гротескна кандидатура. Жалко, ако дядо Неофит остане в историята на Църквата ни САМО с такива скандално-грешни решения!

R. Trifonova: Ами май наистина трябва да станат протести като тези във Варна, та за пореден път да се убеди нашият висш клир, че с миряните шега не бива.

В. Чучулска: Да се „смиряваме” и търпим?! Св Синод е безпогрешен?! Както папата (и те) ли?! Докъде може да стигне човешката мерзост?! Единственото свято, което ни остана, е Църквата. Докъде ще стигнат безчинствата?! Вече и храмът ли е търгашко дружество?! И как ще се обръщат към Православието хората, виждайки уродливото лице, което им се представя?! <...> Слава Богу, че още има благочестиви свещеници...

Н. Войкина: Не се знaе, aко не се покaже позиция нa църковния нaрод, дaли утре, вдругиден, нямa дa си позволят други и други нещa. Жaлко, много жaлко. Ние, дa речем, сме твърди във вярaтa, но другите, колебaещите се, неукрепнaлите?

O. Николай (от Братислава): Хммм, ... а едно време ми беше мъчно, че ме изхвърлят от БПЦ (бел. ред.: преди две години българската църковна община в Братислава беше предадена от нашия епископ в юрисдикцията на Словашката православна църква без решение на Св. Синод на БПЦ).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dauf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики