Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

СтомнатаНяма нищо общо, но на пръв поглед.

Преди много векове в далечния град, носещ по Божия промисъл името Витлеем (от еврейски Bethlehem – Дом на хляба), в една ясла се ражда Царят на царете. Тихо, смирено, под влажния поглед на осела, който е довел семейството до тук, за да изпълнят заповедта на кесаря да се преброят (Лука 2:1). В кошарата, в яслата за животни, вероятно не много удобно, както бихме казали днес „извън зоната на личен комфорт“, но единствено възможно, защото всички странноприемници са били заети. Тази малка ясла е приела и запазила в себе Великия, „Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира“ (Ис. 9:6) и с това е станала символ на закрила, сигурност, покров. Именно затова институцията за малки деца се нарича „детски ясли“ (да не помислим, че е наше родно изобретение, на немски е Kinderkrippe, което означава същото). В животинската ясла търсеният от Ирод Младенец е бил на сигурно място. Надали биха тръгнали да търсят Царя-конкурент по кошарите и яслите. Просто и сигурно.

За стомната. В родния ми дом, на лозницата виси една стомна, вероятно сложена за украса и да вижда младото поколение от какво се е пиело навремето вода и не само. От две години в тази стомна мъти яйцата си един синигер и отглежда поколение. Тази година пак. Не знам колко му е удобно да влиза през малкия отвор, но явно си заслужава. Тук се навъртат не един, а няколко Иродовци, домашните котки, които по нищо не се различават от царя. Дори са по-лукави и хитри от него. Но сигурното си е сигурно. Отворът на стомната е толкова малък, че всички опити да отнесат малко пиле е неуспешен. Стомната дава шанс на тези малки пилета да оцелеят, те са на сигурно място.

Живеем във времена, за които не би било патетично да кажем – несигурни. Затова е важно да мислим и за яслата, и за стомната. Онези, които не „различават ляво от дясно“, които са на път по чужди земи, които са прогонени от войната, които нямат дом, по каквато и причина да е, им трябва ясла или стомна, нуждаят се от закрила, дом.

Но тъй като яслата отдавна е „запазена марка“ за нашия Господ, то дано всеки си има своята стомна и от нея да прослави раждащия се Христос. Стомната да се поклони на яслата!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkrpy 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики