Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (171 Votes)

Image 12953043 40 0В навечерието на Деня на народните будители в църковните среди се чуха призиви децата да се маскират като будители, а не както персонажи от света на мрака. Странен призив… Не е ли по-добре обаче да не насърчаваме децата да се маскират като будители, а да ги учим как да станат и да бъдат будители?

Маскирането е игра, преструвка. То се прави за забавление, за преодоляване на страхове, за подигравка дори. Маскарад е да скриеш зад маска истинската си същност и да се представиш на такъв, какъвто не си.

Затова е странен призивът децата да се маскират като будители. Защо? За да им внушим, че никога няма да бъдат будители, че това е непостижимо, че тези личности въплъщават идеали, които не искаме и не се стараем да достигнем… Или че не си струва да полагат тези усилия, защото особена печалба от будителството няма…

Защо в последните десетилетия дори в църковните среди стана по-важно как изглеждаш, как си се маскирал за пред хората, отколкото какъв си, какво на практика изповядваш и правиш? И още по-лошо: учиш и тези, най-малките, на същото…

По-добре е да учим децата, че всеки християни е призван да е будител и да следва призива на Иисус Христос „Бъдете будни с Мене“ (Мат. 26:38). Това будителство означава да си наясно със случващото се в света, да търсиш Божията правда и спрямо нея да оценяваш случващото се, а не да се оставяш да бъдеш воден от „бабешки вярвания“ и конспиративни теории. Будителите са тези, които виждат проблемите, а не си затварят очите пред тях; които търсят решения и са готови да ги отстояват. Те не са конформисти, те не са обичани от властимащите, от търсещите лични облаги. Ако учим децата ни да бъдат будители, ги обричаме на нелек живот, живот на борба и противопоставяне в отстояване на Божията правда, на движение срещу течението. Будителите са тези, които приемат призива на Христос: „ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва“ (Мат. 16:24).

Другият вариант е да се маскират като будители – на думи да проповядват правда, любов, справедливост, милосърдие, благочестие, а на практика да търсят личния си комфорт, водени от корист и кариеризъм.

В Деня на народите будители е подходящо време да помислим: дали да се маскираме като будители или да се постараем да бъдем такива.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dp83x 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж