Мобилно меню

4.928 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (125 Votes)

Ulrich LuzНа 13 октомври 2019 г. в Лаупен, кантон Берн, Швейцария, спря да бие сърцето на проф. д-р Улрих Луц. Сигурно в този момент много хора са се разделили с този свят, за които си струва да жалим като за Божии творения и родственици, но за Улрих Луц или както го наричахме Ули, тъгуваме като за учител, приятел, колега, като за един голям любящ човек, който ни помогна да се научим как се чете човешкото в Писанието и как се обича човешки по Бога.

Роденият в немскоезична Швейцария проф. Луц най-напред преподава Св. Писание на Новия Завет в Гьотинген (1971-1980 г.), а после и в Берн (1980-2003 г.). Неговите съчинения, особено неговият „Коментар на евангелието от Матей“ (издаден в поредицата ЕКК), са еталони в съвременната библеистика и отразяват всичко постигнато дотук. Работата му като новозаветен учен е белязана от изключителната му способност да черпи нови идеи от научния, човешкия и религиозния диалог. Голям брой публикации, много от които са преведени на други езици, показват интереса му към християно-еврейския диалог, японската философия, разнообразието от библейски тълкувания и дори към православната традиция. В некролога, написан от колегите му от Богословския факултет на Бернския университет, се отбелязва, че негов постоянен ангажимент е научният надконфесионален диалог най-вече с източноевропейски богословски факултети.

Като председател на „Studiorum Novi Testamenti Societas“ (1997-1998 г.) той създава Комитет за Източна Европа, който насърчава изграждането на редица библеистични библиотеки и интегрира много изследователи в международни мрежи. Именно затова в чест на 80-ата му годишнина го нарекохме „Баща на Библейската библиотека в София“, която стана факт благодарение на неговата настоятелност, лични дарения и осигуряване на десетки хиляди евра за закупуване на съвременна литература. За многоезичното списание Sacra Scripta на университета в Клуж-Напока в Трансилвания (Румъния) е съредактор от 2005 г. Приживе той дари голяма част от богата си библиотека на Библейския институт на Православния богословски факултет в Белград (Сърбия). През последните седмици, усещайки как се развива болестта му, той нареди и останалата част от библиотека му да замине за Белград.

P1010024Вратите на дома му бяха отворени за всички студенти и специализанти на Бернския университет и всички колеги, идващи от Изток, за да специализират. Спомням си, че след последната му лекция (преди излизане в пенсия), на която присъствах, той покани студентите в кабинета си и изпразни семинарската си библиотека, като подари на всеки по една или две книги, предаде ключа на администрацията и с типичната за него усмивка си тръгна, за да отиде отново в Япония като гост-професор, където в началото на 70-те години започва преподавателска дейност.

Улрих Луц е многократен носител на почетно докторско звание на университетите в Лайпциг, Будапеща, Сибиу, Лозана, Прага, Упсала, Клуж-Напока, Фрибур, Дебрецен и др.

Един деен, добър и усмихнат човек, колега и приятел, който обичаше всички и на когото си струва да кажем:

Благодаря! Бог да ти прости!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhwya 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж